Achterhookse Folkloredansers

Tradities en Folklore van de Achterhoek

De Achterhookse Folkloredansers vormen een dansgroep die de tradities en folklore van de Achterhoek in 't algemeen en van Ruurlo in 't bijzonder in ere houden en uit dragen, zowel in de eigen regio, als in andere delen van ons land. Ook in het buitenland wordt regelmatig opgetreden, met name op festivals. Zij doen dat door het opvoeren van dansen uit hun streek van herkomst en het tonen van de streekeigen klederdracht. Daarbij worden allerlei bijbehorende attributen meegevoerd, die het authentieke karakter sterk verhogen en de aanblik van de groep zeer attractief maken.

De Achterhookse Folkloredansers vormen een dansgroep die de tradities en folklore van de Achterhoek in 't algemeen en van Ruurlo in 't bijzonder in ere houden en uit dragen, zowel in de eigen regio, als in andere delen van ons land.
Ook in het buitenland wordt regelmatig opgetreden, met name op festivals (zie palmares).
Zij doen dat door het opvoeren van dansen uit hun streek van herkomst en het tonen van de streekeigen klederdracht. Daarbij worden allerlei bijbehorende attributen meegevoerd, die het authentieke karakter sterk verhogen en de aanblik van de groep zeer attractief maken.

In 1937 opgericht, kon de dansgroep zich van meet af aan verheugen in een grote belangstelling vanuit de wijde omgeving. De Achterhookse Folkloredansers zijn meestal met zo'n man (en vrouw) of dertig, inbegrepen de drie muzikanten die de dansers begeleiden op accordeons.
Op onderstaande foto ziet u enkele leden van de groep uitgedost in het "daagse zomertenue". Dat betekent voor vrouwen een donkere rok, kort jak met korte mouwen, een blauw linnen schort, op een speciale manier gestreken, en de "gladjes muts".

De mannen dragen een zwarte of grijze broek en een donkerblauw gestreepte boezeroen. Op het hoofd een zwarte pet en om de hals een rode boerenzakdoek.
Zowel de vrouwen als de mannen dragen klompen, witgekalkt zoals het hoort.
In hun bagage hebben de Achterhookse Folkloredansers het zondagse "kistentuug" dat ze ook tijdens hun optredens dragen.

Muziek en dans die sinds jaar en dag verbonden zijn met de oogsttijd, lente- en zomerfeesten, worden op traditionele wijze gebracht door de folkloredansers uit Ruurlo.
Dat is steeds weer een boeiend, vrolijk en vooral gemoedelijk festijn!

Voor de bijpassende dansmuziek zorgen de accordeonisten van de groep, die vrolijke klanken ten gehore brengen, die al tientallen jaren geklonken hebben en nóg klinken op Achterhoekse feesten. Veel toeschouwers kunnen hun voeten niet stil houden en dansen mee!

Hoewel een groot deel van de activiteiten van de Achterhookse Folkloredansers zich afspeelt in het zomerseizoen, wordt ook in andere tijden opgetreden.
In hun eigen Ruurlo zijn de leden van de groep (mede)organisatoren van vele evenementen, zoals onder andere de grote, bekende braderie en boerenbruiloften.

Daarnaast organiseren zij optredens van buitenlandse groepen, vanzelfsprekend niet zonder dan ook zelf op te treden!
In de afgelopen jaren was de groep de organisator van enkele geslaagde en zeer druk bezochte internationale festivals, waar groepen uit vele landen optraden.
De leden van de groep hebben met hun passie vele landen van Europa bereisd. Ze waren onder meer te gast in Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Denemarken, Hongarije en 

Roemenië en zijn zelfs in de Verenigde Staten op bezoek geweest.

Folklore is de lust en het leven van de Achterhookse Folkloredansers!
Zij laten mensen graag meegenieten van hun hobby. Optredens verzorgen zij op jaarmarkten, braderieën, volksfeesten, in bejaarden- en verzorgingstehuizen en, uiteraard op folkloristische evenementen. Hun "vaste honk" is het landelijke dorp Ruurlo, het hartje van de Achterhoek, waar onderstaande groepsfoto is gemaakt voor het mooie decor van het middeleeuwse kasteel "Huize Ruurlo".

Als ook u de Achterhookse Folkloredansers wel eens wilt zien optreden, hetzij in uw eigen omgeving, hetzij in Ruurlo of elders, dan kunt u natuurlijk contact  met ons opnemen

Geschiedenis: http://site.achterhooksefolkloredansers.nl/geschiedenis/


Relevante links

- Website

Vond u dit artikel nuttig?

  • Volkscultuur

  • Muziek

  • 2000-nu

  • Berkelland

  • Volkscultuur

  • Achterhoek

Bluisterplein 5

7261 CL Ruurlo

0573-452451

info@achterhooksefolkloredansers.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl