Accordeonvereniging De Melodica’s Rijswijk

Bestaat al sinds 1960!

Oprichting

De club is opgericht in een huiskamer op 26 februari 1960. De leden begonnen zich al gauw aan te melden en de club groeide uit naar zo'n 30 leden. De dirigent moest dan ook de club in groepjes gaan verdelen en in 1960 werd er al in partijen gespeeld.

Jaren '70
In 1970 vieren we het 10-jarig bestaan van de vereninging. In dat jaar wordt ook de heer A.J. Knopper dirigent van De Melodica's.
In deze jaren werden er op concoursen vele eerste prijzen behaald en werd er twee keer per jaar een uitvoering gegeven. In november was de grote uitvoering en in februari of maart voor de vrouwenvereniging en de bejaardensoos. In de krant stonden we dan groots aangekondigd met kreten als "Show van De Melodica's" of "Grote show en variétéavond". Er was dan een grote bazar met verloting en 's avonds een bingo met de trekking van de loterij. De Melodica's zijn altijd goed in beweging en de zaal zat dan ook elke uitvoering vol.

Jaren '80
In 1983 is de heer Knopper 12,5 jaar dirigent bij de vereniging. Het A, B en C orkest speelde de sterren van de hemel. Er werden ook in de jaren '80 grote successen behaald op concoursen en de heer Knopper kreeg daarbij een eervolle vermelding voor zijn deskundige leiding. In februari 1985 vieren we het 25-jarig bestaan van de vereniging. Door de burgemeester wordt een nieuwe clubvlag ofwel vaandel aangeboden.

Jaren '90
Het belangrijkste doel van De Melodica's deze jaren is amusement aanbieden. Het concours-gebeuren is daarmee op een lager pitje komen te staan. In 1998 komt dirigent Knopper te overlijden. Onze huidige dirigent D. Honders neemt het stokje over.
De laatste jaren spelen we met name in verzorgingshuizen en andere aangelegenheden. Ons repertoire is in thema's ondergebracht, zoals 'Zeemansliederen', 'Hollandse liedjes', 'Swingende Zuid-Amerikaanse muziek', en 'Palingsound'.

Jaren 2000-2007
In 2000 bestaat de vereniging 40 jaar. In dat jaar kwam de wens naar boven om ooit eens een CD op te nemen. Dit is uiteindelijk gelukt: op 11 december 2004 is de CD opgenomen, en op 26 februari 2005 is hij tijdens het 45-jarig jubileum gepresenteerd. Hiervoor was de burgemeester uitgenodigd. Deze overhandige het eerste exemplaar aan de voorzitter, waarna elk lid een CD in ontvangst mocht nemen. Ook is de CD verkocht aan donateurs en andere geïnteresseerden.

2008
De vereniging bestaat momenteel 48 jaar en telt 17 leden. Het repertoire bestaat uit vrolijke en gezellige muziek en in verzorgingshuizen veel meezingers. De donderdagavond is normaliter de avond dat we optreden. Als er geen optredens ingepland staan wordt er op deze avond gerepeteerd in dorpsgebouw De Hoekenburg.

2009
Op 19 maart, de repetitieavond, bereikt ons het bericht dat de dirigent Dik Honders is overleden en 2 maanden later overlijdt ook zijn vrouw. Dat zijn berichten die onze vereniging diep raken. Na de zomervakantie neemt Hans Oord het dirigeerstokje over.
Op de uitvoering van 7 november wordt Dik Honders en zijn vrouw herdacht. De aanwezigheid van de familie Honders werd door De Melodica's zeer op prijs gesteld. Inmiddels komen de voorbereidingen voor het 50 jarig jubileum in volle gang en in 2010 gaan we dat vieren met leden, donateurs en de toneelspelers. Daarbij vind ook de presentatie plaats van de nieuwe kleding.

 
2010
Op 27 maartis het 50 jarig jubileum gevierd met de leden en de donateurs.Een gezellige feestavond waarbij de cabaret groep "`t Ken Net"uit Herwijnen werd uitgenodigd.Ook is de kleding vernieuwd.Er zjn voor de dames blouses en voor de heren overhemden met vlinderstrikje gekocht.
Op 6- en 13 november vonden de jaarlijkse uitvoeringen plaats en deze stonden in het teken van de nieuwe CD. Ook werden er solisten aan het programma toegevoegd en wel een dwarsfluit,klarinet, trompet en verschillende gitaren.  Het viel bij het publiek goed in de smaak.
De voorbereidingen voor de CD zijn in volle gang en in 2011 wordt deze gepresenteerd.

Boekingen:

Ad van Eck
Telefoon: 0344-651537
E-mail: ad@melodicas.nl

(Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien)


Relevante links

- http://www.melodicas.nl/

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Muziek
  • 2000-nu
  • Buren
  • Volkscultuur
  • Rivierengebied

Plaats

Location on map

Contactgegevens

Hoendersteeg 2
4023 CN Rijswijk


Contactadres:

Mw Ahlers
Baron van Brakellstraat 17
4023 AG Rijswijk gld.

0345 - 558286

hennie@melodicas.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl