Accordeon- en Mandolinevereniging Iduna

Tango's, Walsen, Marsen en muziek uit Musicals en Opera's

Iduna is een accordeon en mandoline orkest aangevuld met gitaren. Met hun unieke geluid spelen zij: Tango's, Walsen, Marsen en muziek uit Musicals en Opera's.

Het orkest oefent iedere maandag avond in de grote zaal van de Zorg- en wooncentrum "De Bongerd" in Hattem.

Geschiedenis van IDUNA

Op 5 oktober 1977 vond de oprichting plaats van de accordeon en mandoline vereniging "IDUNA" in de Bouwakker te Hattemerbroek (gemeente Oldebroek). Het merendeel van de leden was afkomstig van de muziekvereiniging IRENE. Binnen IRENE was er een tweedeling onstaan waardoor een aantal leden zich genoodzaakt voelden een andere weg in te slaan. Dit resulteerde in de oprichting van een eigen muiziek vereniging" IDUNA".

Tijdens de "oprichtings vergadering" op 5 oktober 1977 werd de basis gelegd voor een eigen muziek vereniging met de naam van de godin van de lente "IDUNA", wat betekent: "Zo fris als de lente".

Onder de muzikale leiding van Roelf Bisschop begon men met het instuderen van muziekstukken en het geven van muzieklessen aan leden. Als repetitie avond werd de maandagavond gekozen in de Bouwakker te Hattemerbroek. Omdat er voor een accordeon en mandoline orkest bijna geen standaard muziek beschikbaar is, moeten veel stukken speciaal bewerkt worden. Door de unieke combinatie van accordeon, mandoline en gitaar heeft het orkest een heldere klank en de mogelijkheid te variëren, zodat ieder muziekstuk weer anders klinkt.

Begin 1978 is IDUNA al uitgegroeid tot een volwaardige vereniging. Het ledenaantal is van 29 spelende leden bij de oprichting gestegen tot ongeveer 45. De meeste leden zijn afkomstig van de Veluwe o.a. uit Hattem, Hattemerbroek, Wapenveld, Wezep, Epe, Vaasen, Heerde. Daarnaast waren er ook nog 14 mensen die aan toneel deden.

Op 19 januari 1978 was het dan zo ver, de eerste uitvoering van IDUNA vond plaats. Naast het ten gehore brengen van muziekstukken door de muzikanten werkten ook de toneelleden mee aan een succesvolle uitvoering. Als gastoptreden was er de bekende accordeonist John Woodhouse met zijn magic accordeon. De goede reacties waren een waardering voor al het harde werk en gaven iedereen de zin om door te gaan met IDUNA.

Verder wordt er tot op de dag van vandaag ook muziekles gegeven met het doel leden op te leiden zodat ze later het orkest kunnen versterken. De lessen werden eerst verzorgd door Bisschop en halverwege de jaren 80 kreeg hij versterking van Annet Kolle. Nu worden de lessen verzorgd door Sonja Steinz en Ronald Dekker. De leden hoeven hiervoor niet extra te betalen.

De jaren 90 blijken een rumoerige periode te zijn geweest voor de vereniging. In 1992 besloot het bestuur de vereniging te verhuizen van Hattemerbroek naar Hattem. De reden was dat meer dan de helft van de leden uit Hattem kwam en dat daar in de toekomst ook geen verandering in zou komen. In 1996 besloot de dirigent en mede oprichter Roelf Bisschop dat het wel eens goed was voor verandering en nam afscheid van IDUNA. Wij zijn hem bijzonder dankbaar voor alle energie die hij 19 jaar in de vereniging heeft gestoken.

Na het tijdelijk invallen van Hans Tijssen werd er een nieuwe dirigent gevonden, Karin Kuiper. Eind 1999 namen Annet Kolle en Ronald Dekker de muzikale leiding over vanwege het langdurig uitvallen van Karin Kuiper door een auto-ongeluk. Annet en Ronald waren beide op dat moment al zo'n 20 jaar lid van IDUNA en verzorgden de muzikale arrangementen voor het orkest. Beide dirigenten vonden het juist leuk om het samen te doen zodat ze ook in de gelegenheid bleven mee te spelen in het orkest. Begin 2010 heeft Annet Kolle het orkest verlaten en staat Ronald Dekker alleen voor het orkest.

Eind jaren 90' begin 2000 keerde de rust weer terug en werd er weer door iedereen met plezier muziek gemaakt. De vereniging telt momenteel zo'n 45 leden, waarvan er 25 in het orkest spelen en de rest in opleiding is om later het orkest te komen te versterken. De leeftijd van de orkestleden varieert van 10 tot 80 jaar. Terwijl sommigen al beginnen te lessen als ze 6 jaar zijn. De maandagavond is nog steeds de repetitieavond van het orkest en vindt plaats in de gemeensschapzaal van bejaardencentrum " De Bongerd" in Hattem. De toneelvereniging is halverwege de jaren 80 op non actief gezet door een tekort aan leden.

Voor wat betreft de muziek is er altijd gekozen voor muziekstukken die gemakkelijk in het gehoor lagen en meestal bekend zijn. Tijdens de beginjaren waren dit vooral Oostenrijkse en Russische melodieën, Duitse marsen en ouvertures. Tegenwoordig worden er ook veel tango's, musicals en popnummers ten gehore gebracht. Het streven is om elke muziekstijl te laten klinken zoals het hoort.

 

Relevante links

- http://www.mviduna.nl

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Volkscultuur
  • Muziek
  • 2000-nu
  • Hattem
  • Volkscultuur
  • Veluwe

Plaats

Location on map

Contactgegevens

Grote Hagenweg 7
8055 M  Laag Zuthem

0529-497608

info@mviduna.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl