Spinola belegert Lochem

1606

Ambrogio Spinola, stammende uit een bankiersfamilie, was een groot militair strateeg. Hij is vooral bekend en berucht om zijn belegering van Oostende. In 1604 slaagde hij erin de stad te veroveren. Hij trok daarna met een leger van 15.000 man richting Keulen waar hij proviand insloeg., maar hoorde ook over zwak verdedigde steden in Oost-Nederland. Dat was de aanzet voor zijn veldtocht van 1605-1606.

Ambrogio Spinola & Prins Maurits

Daarbij zetten hij prins Maurits op het verkeerde been, door zijn troepen via Holten richting Deventer te dirigeren. Maurits haalde zijn kleine Lochemse garnizoen onmiddellijk naar Deventer. Maar Spinola sloeg af naar Lochem. Een vierdaags beleg leverde honderd Staatsen en negenhonderd Spaanse doden op. Dat was veel. Vooral omdat er te weinig soldaten overbleven om succes te kunnen hebben. Er werd overlegd waarbij de stad onder gunstige voorwaarden overgegeven werd aan de belegeraars: godsdienstvrijheid.

Beleg Prins Maurits

In opdracht van Prins Maurits stond op 24 oktober met 15.000 infanterie en 3000 cavalerie, onder commando van Ernst van Nassau voor Lochems poorten. Na een beleg van vijf dagen gaf de stad zich op 29 oktober over. De troep van Spinola waren niet opgewassen tegen zo'n overweldigende meerderheid. Spinola mocht met vliegend vaandel en slaande trom de stad verlaten.

Lees verder bij Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem.

 


Rechten

© F. de Zee & W. Klein, CC-BY-NC

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl