Oude rechtspraak

1450 - 1500

Tegenwoordig is iedere Nederlander voor de wet gelijk. Dat was vroeger wel anders. Er heeft heel lang een klassenjustitie bestaan, waarbij hetzelfde vergrijp soms anders werd beoordeeld, omdat de dader tot een andere klasse behoorde. Als die boer toevallig een horige was van de kerk dan kon hij weer anders bestraft worden dan als hij vrij man was.

Het oude Germaanse stamrecht heeft naast deze klassenjustitie hier nog lang bestaan. In 1460 is er bijvoorbeeld nog sprake van een moetzoen in Almen. Overigens is Almen twee jaar later de eerste plaats in onze gemeente waar een heksenverbranding plaatsvindt.

 

Afbeeldingen

1: Het pand Bierstraat 2 of Markt 1 is een van de oudste bestaande huizen van Lochem en was oorspronkelijk het Richtershuis, waar lokaal recht werd gesproken. De naastgelegen steeg heette de Rigter Steeg. In de twintigste eeuw diende het pand onder andere als manufacturenwinkel, kunsthandel, Nutsspaarbank (waardoor de steeg Spaarbanksteeg ging heten), openbare bibliotheek en raadzaal.

2:  Indeling (land)drostambt, schoutambten en richterambten in het Graafschap Zutphen rond 1450.

3: Voor iedereen zichtbaar werden op de Lochemse berg misdadigers gegeseld of opgehangen. Dat gedeelte heette in de zeventiende eeuw dan ook de Geeselberg.(afbeelding nog toevoegen)


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Lochem
  • 1000-1500
  • Lochem
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl