Lochem ondertekent het Plakkaat van Verlatinghe

1582

Nadat op 26 juli 1581 ook Gelderland het Plakkaat van Verlatinge heeft ondertekent, is Lochem ‘eigenlijk’ weer Staats. Francisco Verdugo wordt gestuurd om Lochem daadwerkelijk weer onder Spaans gezag te brengen. Hij was nog nooit in Lochem geweest, maar wist hoe de stad verdedigd werd dankzij de geheime tekeningen door Jacob van Deventer, die hij van elke Nederlandse vesting, in opdracht van Karel V en Philips II, had gemaakt.

Verdugo

Verdugo besloot daarom tot omsingeling en uithongering., met zijn 4.000 Spaanse soldaten en 400 cavalerie. De omstandigheden in de stad waren verschrikkelijk. De hongersnood nam toe en veel burgers namen hun toevlucht tot het eten van hun eigen paarden. Philip Hohenlohe, schoonzoon van Willem van Oranje, had enkele Friese compagnieën in de noordelijke provincies in een offensief gestuurd in de hoop de Spaanse commandant Verdugo uit Lochem te lokken, maar dit mislukte. Zelf drie zonen van zijn oom, Willem van den Bergh, moesten de stad invluchten.

Willem van Oranje

Na overleg met Willem van Oranje in Antwerpen verzamelde Hohenlohe eind augustus een leger van 2.500 infanterie, 1.500 cavalerie en 4 zware stukken artillerie. Op 21 september 1582 verlieten ze Deventer en voegden zich samen met het leger van Willem Louis, graaf van Nassau-Dillenburg tussen Zutphen en Kasteel Van Dorth, waardoor de omvang van het leger groeide tot 5.000 soldaten en 2.500 cavalerie. Deze troepenmacht vervoerde ook grote hoeveelheden voedsel en voorraden om de hongerige bevolking van Lochem te ontmoeten. ’s Avonds werden in alle stilte de wagens met voedsel de stad ingebracht en kinderen en vrouwen de stad uitgebracht. Bij het zien, de volgende dag, van het Staatse leger, constateerden de Spanjaarden dat ze ver in de minderheid waren en besloten zich terug te trekken op 23 september 1582. Lochem bleef Staats.


Rechten

© F. de Zee & W. Klein, CC-BY-NC

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Lochem
  • Tachtigjarige oorlog
  • 1500-1600
  • Lochem
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl