Gelderse universiteiten Wageningen en Nijmegen worden universiteitssteden, vanaf 1918

Opening medische factulteit Nijmegen 1951, KDC Nijmegen Universiteit Wageningen, proefboerderij Droevendaal, foto Wageningen UR
Zowel Wageningen als Nijmegen moesten zich moeite getroosten om hun academie in de wacht te slepen. Beide academies waren aanvankelijk bescheiden van omvang.

In 1911 bestond er een groeiende behoefte in Nederland en de koloniën aan wetenschappelijk gevormde landbouwkundigen. In Wageningen stond sinds 1876 de enige Rijkslandbouwschool van het land. Daar was de noodzakelijke wisselwerking tussen landbouwtheorie en -praktijk vanouds gegarandeerd, aldus het argument in de strijd met Utrecht. Wageningen wist het landbouwonderwijs te behouden; op 9 maart 1918 opende de Landbouwhogeschool haar deuren. Nijmegen was in de jaren voor 1923 verwikkeld in een 'stedenstrijd' met Maastricht, Tilburg en 's Hertogen- bosch, met als inzet de vestiging van een Roomsch Katholieke Universiteit. Nijmegen streek met de eer omdat de stad slim en vasthoudend opereerde. Beide academies waren aanvankelijk bescheiden van omvang. De inmiddels sterk uitgebreide universiteiten die recent hun namen veranderden in Radboud Universiteit (2004) en Wageningen University (2009) droegen belangrijk bij aan de naamsbekendheid van Nijmegen en Wageningen tot ver over de grenzen.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl