De eerste graven Ontstaansverhalen over Gelre en Zutphen, circa 1000-1200

Duits Noodgeld (1922) met afbeelding van de draak van Gelre. © Gelders Archief De stad Geldern fantasievoorstelling uit 1480 Ermgard, 'Dogter van de graaf van Zutphen', gefantaseerd portret 18e eeuw © Gelders Archief Dit_is_ook_een_locatie_bij_Spannende_Geschiedenis.jpg (1) (3)
De eerste graaf die zich 'van Gelre' noemde was de in 1129 overleden graaf Gerard I, bijgenaamd 'de Lange'. Volgens een twaalfde eeuwse kroniek waren zijn voorouders afkomstig uit Vlaanderen. Het territorium of graafschap Gelre is ontstaan in de loop van de twaalfde en dertiende eeuw. In deze eeuwen verworven graaf Gerard I en zijn opvolgers belangrijke gebieden, zoals Zutphen, de Veluwe en Nijmegen en gaven zij het territorium vorm.

Zo gingen de graven tol heffen op de Rijn, de Maas en de IJssel, verleenden ze stadsrechten aan Zutphen, Roermond en andere nederzettingen en deelden ze gebieden op in lokale bestuursdistricten onder leiding van door hen aangestelde ambtmannen. De zoon van Gerard I was Gerard II (1129-1133). Hij trouwde met Ermgard, de zus van de laatste graaf van Zutphen. Via dit huwelijk kwamen de bezittingen van de graven van Zutphen, gelegen ten oosten van de IJssel, in handen van de graven van Gelre.Links

www.graafschap-middeleeuwen.nl


Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl