Wat de pot schaft!

Aan tafel op het Kinderdorp Neerbosch (1867-2000)

Van: 03-09-2017 tot 07-01-2019
Vanaf 3 september 2017 tot in 2019 is de expositie ‘Wat de pot schaft!’ te zien bij Van 't Lindenhoutmuseum. De expositie laat zien wat er de afgelopen 150 jaar zoal op tafel komt in de grote Weesinrichting, later Kinderdorp Neerbosch aan de rand van Nijmegen. Het is geen peulenschil om dag in dag uit honderden kindermonden te vullen. Hoe organiseert men de voedselvoorziening: van productie op eigen boerderij en tuinderij via bereiding in de keuken en bakkerij tot aan het opdienen?

Proeven en kijken

Wat aten ze in die tijd, welke producten waren beschikbaar, hoe rook het en vooral: hoe smaakte het? Met historisch kookatelier eet!verleden zijn oude Neerbossche recepten achterhaald. Die zijn te proeven in speciale kookworkshops of thuis zelf te bereiden met de museumuitgave Wat de pot schaft! waarin 10 recepten zijn opgenomen. Dat wordt historisch smullen in het Van ’t Lindenhoutmuseum. Kom luisteren naar de herinneringen van oud-wezen, ruik de verschillende geuren van de bakkerij, tuinderij en keuken en melk een koe.
Bij de expositie over de kleding kunt u zich verkleden als een weeskind, met een schort, muts of petje en een paar echte klompen. In de museumzaal ligt ook het Neerbossche bordspel, als u meer van spellen houdt.

Handwerk-workshop

En als dat nog niet genoeg activiteit is, dan kunt meedoen om 14:00 uur aan de handwerk-workshop ‘Merklappen van Neerbosch’.

Een merklap is eigenlijk een oefenmateriaal, waar verschillende borduurtechnieken op geoefend kunnen worden. Op de Weesinrichting Neerbosch werden de meisjes tot dienstbodes opgeleid. Het borduren op een merklap werd de meisjes geleerd, zodat zij dit later in praktijk konden brengen. Zodat zij de initialen van de mevrouw waarvoor zij werkte op het linnengoed kon borduren. Tijdens de workshop maak je je eigen merklap. De workshop is een samenwerking met de Vereniging Handwerkcafé Zwolle. 
(m/v, vanaf 6 jaar) (€ 7,50- pp.)

Gelderse smaken - voeding en gerechten in 8 Gelderse musea

Voor deze expositie heeft het museum samengewerkt met acht Gelderse musea die zijn aangesloten bij coöperatie Erfgoed Gelderland. Musea uit Tiel, Culemborg, Ermelo, Barneveld, Nijmegen, Nijkerk, Doetinchem en Wijchen presenteren de komende maanden op een verrassende wijze exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten met het gezamenlijke thema ‘Gelderse smaken, voeding en gerechten’.

Locatie: Van ‘t Lindenhoutmuseum, Kinderdorp Neerbosch, Scherpenkampweg 58, 6545 AL Nijmegen
Entreeprijs workshop: € 7,50- pp. Museumkaart niet van toepassing. (geen pin aanwezig)
Voor deze workshop is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wil je zeker zijn van een plek?
Schrijf je in via info@vantlindenhoutmuseum.nl
Voor meer informatiewww.vantlindenhoutmuseum.nl

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl