Verhaal van Gelderland Zomertoer | Prehistorie

Beleef op 18 juni de prehistorie in Apeldoorn

Van: 18-06-2022
Op 18 juni, tijdens de Nationale Archeologiedagen, presenteren CODA, gemeente Apeldoorn en HAPS samen met Erfgoed Gelderland en Omroep Gelderland de eerste zomertoerdag met de prehistorie als centraal thema.

Bezoek het ijzertijddorp HAPS

In het prehistorisch kamp HAPS, een nagebouwd ijzertijddorpje verscholen in de bossen, probeer je allerlei ambachten uit. Kom kijken hoe mensen vroeger kleding maakten en vuursteen bewerkten of leer meer over de kunst van het bronsgieten en boogschieten. Vanaf CODA rijden er historische bussen naar het prehistorisch kamp en weer terug. Je kunt ook op eigen initiatief naar HAPS komen.  

Aan de slag als archeoloog

In CODA kunnen bezoekers ook volop aan de slag. Het museum is gratis te bezoeken. Voor de deur staat de ArcheoHotspot en op de benedenverdieping maak je kennis met archeologie. Ontdek onder begeleiding van archeoloog Masja Parlevliet en CODA Museumdocenten wat archeologie inhoudt en hoe een archeoloog te werk gaat. Lezingen over de cultuur en het landschap in de prehistorie door auteurs van het boek Verhaal van Gelderland, maken de dag compleet.

Dagprogramma - 10.00-17.00 uur

Je kunt de hele dag gratis naar binnen bij CODA. Bezoek ook de winkel of word lid van de bibliotheek.

  • 10.00 uur: Opening Zomertoerdag en auteursontvangst Verhaal van Gelderland, door prof. dr. Dolly Verhoeven, met introductie van directeur van CODA Carin Reinders. Locatie: CODA Auditorium.
  • 10:00-14:00 uur: VR game Schatkamers van Gelderland, tegenover Makersspace CODA Experiencelab 
  • 11.00-15.30 uur: pendeldienst naar prehistorisch kamp HAPS, laatste bus naar CODA om 17.00 uur. Locatie: HAPS.
  • 11.00 & 14:00 uur: Lezing Natuur in de prehistorie door archeoloog Nico Willemse. Locatie: CODA Bibliotheek, Newtonzaal.
  • 12:30 & 15:00 uur: Lezing Landschappen in de prehistorie door auteur Roy van Beek. Locatie: CODA Bibliotheek, Newtonzaal.
  • 14.00 uur: Rondleiding door tentoonstelling Inside the Outside door archivaris Stefan Rutten.
  • Doorlopend programma: ArcheoHotspot bij CODA, workshops voor kinderen en ouders
  • Doorlopend programma: Masja Parlevliet toont op de kinderverdieping lokale prehistorische vondsten en vertelt hoe het grillige landschap tot stand is gekomen.
  • Doorlopend programma: Ontmoet en doe mee met de vijf ambachtslieden uit de prehistorie bij ijzertijddorp HAPS.

Deze zomertoerdag is een samenwerking van Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland, CODA Apeldoorn, HAPS, gemeente Apeldoorn en Stichting Veteraan Autobussen. De dag wordt ondersteund door provincie Gelderland. 

Verhaal van Gelderland Zomertoer

Deze feestelijke en historische zaterdag is onderdeel van de Verhaal van Gelderland Zomertoer. Beleef de complete Gelderse geschiedenis op negen locaties in Gelderland. Vanaf 18 juni zijn er elke zaterdag voor jong en oud allerlei historische activiteiten te bezoeken. Kom ook naar de spetterende Verhaal van Gelderland Finale op 13 en 14 augustus bij Kasteel Cannenburch.  

Kijk voor de hele zomertoer op: verhaalvangelderland.nl/zomertoer 


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl