Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé - Veluwezoom

Kastelen en landgoederen

Van: 17-03-2023
Op acht verschillende locaties verspreid over de provincie Gelderland organiseren historische verenigingen in samenwerking met Erfgoed Gelderland acht Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés. Op 17 maart is het Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé te gast bij Oudheidkundige Kring Rheden - Rozendaal. Tijdens deze historische avond staat het volgende thema centraal: kastelen en landgoederen op de Veluwezoom.

Geschiedeniscafés in Gelderland

Tijdens de Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés kijken we naar de impact van de lokale en regionale geschiedenis op het brede verhaal van Gelderland. We zoomen in op historische thema’s die relevant zijn voor de betreffende regio en staan stil bij de publicatie van het boek Verhaal van GelderlandOp 17 maart is het geschiedeniscafé te gast bij Oudheidkundige Kring Rheden - Rozendaal.  

De Veluwezoom in de middeleeuwen

Het thema van het geschiedeniscafé op 17 maart is: de kastelen en landgoederen op de Veluwezoom, gezien vanuit hun middeleeuwse oorsprong. Na een inleiding over de net verschenen uitgave Verhaal van Gelderland, gaat hoofdredacteur en hoogleraar Gelderse Geschiedenis Dolly Verhoeven in op de vraag op welke wijze de kastelen en landgoederen op de Veluwezoom onderdeel zijn van het grotere verhaal van Gelderland. Johan Oosterman, een van de auteurs van het Verhaal van Gelderland en kenner van de periode van het hertogdom Gelre, vertelt vervolgens over de middeleeuwse oorsprong van deze kastelen en landgoederen. René Arendsen (bekend als een van de Ridders van Gelre bij Omroep Gelderland) praat de avond aan elkaar en gaat in gesprek met de sprekers. 

Op de zeepkist

Aan het eind van het geschiedeniscafé worden vertegenwoordigers van historische verenigingen en andere aanwezigen uitgenodigd om ‘op de zeepkist’ te stappen en binnen één minuut hun historische publicatie, initiatief, samenwerking of evenement onder de aandacht te brengen. 

Praktische informatie 

Datum | 17 maart 2023 
Tijd | 19:00 uur – 21:00 uur 
Locatie | Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp
Sprekers | René Arendsen, Dolly Verhoeven, Johan Oosterman
Aanmelden | Je kunt je aanmelden door te mailen naar secretaris@oudheidkundigekring.nl

Verhaal van Gelderland

De acht geschiedeniscafés zijn onderdeel van het veelomvattende project Verhaal van Gelderland, waarin musea, historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties samen met Erfgoed Gelderland, Radboud Universiteit en Omroep Gelderland het Verhaal van Gelderland vertellen. Centraal in het project staat de vierdelige boekpublicatie Verhaal van Gelderland, een populairwetenschappelijk overzicht van de geschiedenis van Gelderland van prehistorie tot nu. Erfgoed Gelderland en Gelderse historische verenigingen willen historisch geïnteresseerden betrekken bij de publicatie door middel van de Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés. 

Meer informatie over de andere geschiedeniscafés vindt u hier.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Toegang

Meer informatie op de website van de organisatie

Meld je hier aan!
  • Streekgeschiedenis

  • 1000-1500

  • Rheden

  • Arnhem e.o.

  • Nieuws

  • Lezing

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl