Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé - Rijk van Nijmegen

Omgang met het landschap

Van: 03-03-2023
Op acht verschillende locaties verspreid over de provincie Gelderland organiseren historische verenigingen in samenwerking met Erfgoed Gelderland acht Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés. Op 3 maart is het Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé te gast bij Erfgoednet Berg en Dal. Tijdens deze historische avond staat het volgende thema centraal: Het landschap in het Rijk van Nijmegen.

Geschiedeniscafés in Gelderland

Tijdens de Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés kijken we naar de impact van de lokale en regionale geschiedenis op het brede verhaal van Gelderland. We zoomen in op historische thema’s die relevant zijn voor de betreffende regio en staan stil bij de publicatie van het boek Verhaal van GelderlandOp 3 maart is het geschiedeniscafé te gast bijErfgoednet Berg en Dal.

Het landschap in het Rijk van Nijmegen

Het thema van het geschiedeniscafé op 3 maart is: de omgang met het landschap. Na een inleiding over de net verschenen uitgave Verhaal van Gelderland, laat hoofdredacteur en hoogleraar Gelderse Geschiedenis Dolly Verhoeven zien hoe het Rijk van Nijmegen onderdeel is van het grotere verhaal van Gelderland. Toon Bosch, een van de auteurs van het Verhaal van Gelderland, vertelt vervolgens over de omgang met het landschap in deze regio gedurende de 18e eeuw: de worsteling met land en water in de stroomgebieden van Maas en Waal en het gebruik van bossen en heide in de hoger gelegen streken ten zuidoosten van Nijmegen. René Arendsen (bekend als een van de Ridders van Gelre bij Omroep Gelderland) praat de avond aan elkaar en gaat in gesprek met de sprekers. 

Op de zeepkist

Aan het eind van het geschiedeniscafé worden vertegenwoordigers van historische verenigingen en andere aanwezigen uitgenodigd om ‘op de zeepkist’ te stappen en binnen één minuut hun historische publicatie, initiatief, samenwerking of evenement onder de aandacht te brengen. 

Praktische informatie 

Datum | 3 maart 2023 
Tijd | 17:00 uur – 19:00 uur 
LocatieDe Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek
Sprekers | René Arendsen, Dolly Verhoeven, Toon Bosch
Aanmelden | Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar heemkundekringgroesbeek@gmail.com

Verhaal van Gelderland

De acht geschiedeniscafés zijn onderdeel van het veelomvattende project Verhaal van Gelderland, waarin musea, historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties samen met Erfgoed Gelderland, Radboud Universiteit en Omroep Gelderland het Verhaal van Gelderland vertellen. Centraal in het project staat de vierdelige boekpublicatie Verhaal van Gelderland, een populairwetenschappelijk overzicht van de geschiedenis van Gelderland van prehistorie tot nu. Erfgoed Gelderland en Gelderse historische verenigingen willen historisch geïnteresseerden betrekken bij de publicatie door middel van de Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés. 

Meer informatie over de andere geschiedeniscafés vindt u hier.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Toegang

Meer informatie op de website van de organisatie

Meld je hier aan!
  • Landschap

  • Streekgeschiedenis

  • 1800-1900

  • Berg en Dal

  • Rijk van Nijmegen

  • Nieuws

  • Lezing

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl