Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé - Gelderse Vallei

Een waterrijk grensgebied

Van: 09-12-2022
Op acht verschillende locaties verspreid over de provincie Gelderland organiseren historische verenigingen in samenwerking met Erfgoed Gelderland acht Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés. Op 9 december is het Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé te gast bij Vereniging Oud Ede. Tijdens deze historische avond staat het volgende thema centraal: De Gelderse Vallei – waterrijk grensgebied.

Geschiedeniscafés in Gelderland

In 2022 en 2023 vinden op acht locaties in Gelderland de ‘Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés’ plaats. Tijdens deze avonden kijken we naar de impact van de lokale en regionale geschiedenis op het brede verhaal van Gelderland. We zoomen in op historische thema’s die relevant zijn voor de betreffende regio en staan we stil bij de publicatie van het boek Verhaal van Gelderland. Op 9 december is het geschiedeniscafé te gast bij Vereniging Oud Ede.

De Gelderse Vallei – waterrijk grensgebied

Het thema van het geschiedeniscafé op 9 december: De Gelderse Vallei - waterrijk grensgebied. Na een eerste inleiding over de net verschenen uitgave Verhaal van Gelderland, gaat hoofdredacteur en hoogleraar Gelderse Geschiedenis Dolly Verhoeven in op de vraag hoe de Gelderse Vallei past in het grotere verhaal van Gelderland. Rudolf Bosch, een van de auteurs van het Verhaal van Gelderland, gaat in op afwatering en ontginning in de regio in de middeleeuwen. René Arendsen (bekend als een van de Ridders van Gelre bij Omroep Gelderland) praat de middag aan elkaar en gaat in gesprek met de deelnemers.

Op de zeepkist

Aan het eind van het geschiedeniscafé worden vertegenwoordigers van historische verenigingen en andere aanwezigen uitgenodigd om ‘op de zeepkist’ te stappen en binnen één minuut hun historische publicatie, initiatief, samenwerking of evenement onder de aandacht te brengen.

Programma

17.00 | Inloop

17.15 | Het Verhaal van Gelderland: hoe maak je dat? Dolly Verhoeven

17.35 | Het verhaal van de regio: de Gelderse Vallei als waterrijk grensgebied, Dolly Verhoeven en René Arendsen

17.55 | Pauze met versnapering - boekverkoop en signeren

18.15 | Het middeleeuwse verhaal: afwatering en ontginning in de Gelderse Vallei, Rudolf Bosch

18.45 | Zeepkist:  1-minutenaankondigingen van zaken die spelen bij de historische verenigingen in de regio

19.00 | Einde

Praktische informatie

Datum | 9 december 2022
Tijd | 17:00 uur – 19:00 uur
Locatie | Cultura Ede, Molenstraat 45, 6711 AW Ede
Sprekers | René Arendsen, Dolly Verhoeven, Rudolf Bosch
Aanmelden | U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar info@oudede.nl
Overig | Bij binnenkomst wordt er koffie en thee aangeboden. Overig eten en drinken zijn op eigen kosten.

Verhaal van Gelderland

De acht geschiedeniscafés zijn onderdeel van het veelomvattende project Verhaal van Gelderland, waarin musea, historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties samen met Erfgoed Gelderland, Radboud Universiteit en Omroep Gelderland het Verhaal van Gelderland vertellen. Centraal in het project staat de vierdelige boekpublicatie Verhaal van Gelderland, een populairwetenschappelijk overzicht van de geschiedenis van Gelderland van prehistorie tot nu. Erfgoed Gelderland en Gelderse historische verenigingen willen historisch geïnteresseerden betrekken bij de publicatie door middel van de Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés.

Meer informatie over de andere geschiedeniscafés vindt u hier.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl