Verhaal op zaal in Museum het Valkhof

Met experts door de collectie

Van: 06-03-2019 tot 04-12-2019
Iedere eerste woensdag van de maand kunt u ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen u daar graag over! De rondleiding start om 15.00 uur bij de receptie en is gratis op vertoon van uw museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Programma:

 • 1 mei 2019: Annelies Koster, conservator archeologie geeft een presentatie over de collectie Romeinse helmen van Museum Het Valkhof - Romeinenweek
  Museum Het Valkhof bezit een groot aantal helmen uit de Romeinse tijd. Zij geven informatie over de bezetting van de Romeinse rijksgrens (limes) met verschillende soorten troepen in verschillende perioden. Helmen, en met name de gezichtshelmen, geven de Romeinse tijd bovendien een “gezicht” en getuigen van het prestige dat met name de ruiterij in die tijd genoot. De helmen zijn soms voorzien van de namen van de eigenaars en bieden daardoor ook over de herkomst van de troepen en brengen de soldaten die de limes bewaakten heel dichtbij.
 • 5 juni 2019: Stephan Weiss-König, conservator Provinciaal Depot voor Bodemvondsten vertelt over het Romeinse paardentuig uit Nijmegen
  In de legerplaatsen op het Kops Plateau en in het legerkamp van het 10 Legioen zijn veel onderdelen van paardentuig gevonden. In deze rondleiding worden de objecten van het paardentuig voorgesteld en in een bredere context geplaatst. Het gaat over het gebruik van de verschillende bitten, versiersels van het zadel tot de bescherming van de hoeven.

 • 4 september 2019: Charlotte van Lingen, hoofd Publiek en Presentatie
  Informatie volgt.

 • 2 oktober 2019: Barbara Kruijsen, hoofd Collectie neemt u mee door de collectiepresentatie Cool Collection, waarvoor twee gastcuratoren een bijzondere keuze uit de eigen collectie van het museum hebben gemaakt. In deze presentatie staan Romeinse bekers naast werk van Jan Schoonhoven en zeventiende-eeuwse tegels naast archeologisch glas: de presentatie nodigt u uit steeds opnieuw met andere ogen naar de verzameling te kijken.

 • 6 november 2019: Hedwig Saam, directeur Museum Het Valkhof
  Informatie volgt.

 • 4 december: Louis Swinkels, conservator archeologie vertelt over het vervloekingstablet van Bodegraven
  In het centrum van Bodegraven is een loden plaatje gevonden met daarop ingekrast een 1900 jaar oude vervloeking. Die was geschreven in het Latijn en gericht tegen twintig mannen, vermoedelijk soldaten in een klein Romeins legerkamp op die plek. Wat hield de vervloeking in? Weten we iets over de schrijver ervan? Waarom koos die voor dit middel om de twintig mannen te straffen van wie hij (of zij?) de naam in het lood heeft gekrast? Waar komt dit gebruik eigenlijk vandaan en zijn er meer van zulke vervloekingen bekend?  

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

 • Kunst en cultuur
 • Archeologie
 • -3000-500
 • Nijmegen
 • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl