Tentoonstelling: WOLF

Museum het Pakhuis

Van: 14-12-2018 tot 09-11-2019
Wolven in Ermelo? Ja, wolven in Ermelo! De kranten hebben er de afgelopen maanden bol van gestaan: wolven gespot, voor- en nadelen van de komst van de wolf, compensatieregelingen voor boeren. Dat de wolf naar Ermelo komt, staat vast. Maar hoe goed kennen we deze nieuwe inwoner eigenlijk?

In 'WOLF' maak je kennis met de vele gezichten van dit bijzondere dier. Ga op jacht als een wolf, ontdek hoe mens en wolf vroeger met elkaar omgingen, dompel je onder in sprookjes, legendes en sagen en word onderdeel van de roedel. Aan het einde van de tocht sta je oog in oog met de wolf.

De jongste kinderen maken tijdens deze bijzondere tentoonstelling kennis met 'Sprookjeswolf', een wolf die net als zijn opa en vader een sprookjeswolf zou willen worden. Maar ja, hoe gaat dat als je vegetariër bent en geen oma's en Roodkapje wilt opeten? De bovenbouw ontmoet de wolf als sociaal dier. Hoe zit een roedel in elkaar en welke rollen bestaan er? Wat zegt de groepsdynamiek over ons mensen?

Kortom: met WOLF is er voldoende te doen en beleven voor het hele gezin!

 

Activiteiten in de voorjaarsvakantie

Wolven in Ermelo
Een aantal Ermelose kunstenaars exposeren momenteel in museum Het Pakhuis. De werken sluiten aan bij de expositie WOLF. ,,Veel mensen zijn geïntrigeerd door de nieuwkomer op de Veluwe,” vertelt Greving. ,,We kennen de wolf vooral uit films en verhalen. De kans dat je een wolf kunt vastleggen in de Ermelose natuur is nog klein, maar wie een bezoek brengt aan het museum komt oog in oog te staan met een viertal wolven.”

WOLF en kunst
Van oudsher worden dieren in de kunst weergegeven, denk maar aan de prehistorische grottekeningen. Dieren vormen een belangrijk onderdeel in het leven van de mens, als huisdier, als voedingsbron, maar ook als symbool voor rijkdom. In de kunst vormen dieren ook vaak een symbolische betekenis. Zo is de uil in het oude Griekenland symbool voor wijsheid en staat de hond voor trouw of waakzaamheid. En de wolf? Dit roofdier is vooral synoniem voor het boze; voor degene die de kudde verstoort en voor vraatzucht. Maar in de Grieks-romeinse cultuur bewaarde men vooral goede herinneringen aan de wolf. Het was immers een wolf die Romus en Remulus, de stichters van stad Rome, in leven hield en opvoedde.

Workshops in het museum
Ermelose kunstenaars nemen bezoekers mee om samen te kijken naar kunstwerken en gaan vervolgens aan de slag met verschillen materialen. Natuurlijk is er ook tijd om de tentoonstelling te bezoeken. Daar is ook de rol van de wolf in de geschiedenis te vinden en maken kinderen kennis met sprookjeswolven.

Kom op zaterdag 23 februari schilderen met de Ermelose kunstenaars van StEK tussen 14.00 en 16.00 uur. Leer eerst goed te kijken naar kunst in Het Pakhuis en daarna zet je je eigen penseel op papier. Zie jij de wolf als een fascinerende nieuwe buur of als een gevaarlijk roofdier? Leg je eigen kijk op de discussie rondom de wolf vast in je werk.

Op woensdagmiddag 27 februari vanaf 14.00 uur kunnen jong en oud onder begeleiding van StEK aan de slag met klei en brooddeeg. Er staan prachtige beelden van wolven in het museum. Hoe ziet jouw wolf er uit? Wie liever speurt naar wolvensporen, kan zijn hart ophalen met de tamponneer-workshop. Geschikt voor alle leeftijden.

Kijk voor het volledige voorjaarsprogramma op http://www.hetpakhuisermelo.nl/programma


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl