Tentoonstelling | ‘Sporen van de oorlog’ van Niels van der Veen

Voerman Stadsmuseum Hattem

Van: 01-11-2023 tot 31-03-2024

Het Voerman Stadsmuseum Hattem presenteert met trots de expositie ‘Sporen van de oorlog’ rond het bijzondere werk van de Hattemse kunstenaar Niels van der Veen. Van der Veen is nog niet lang geleden afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Voor zijn afstudeeropdracht heeft de jonge Hattemer een zeer bijzonder kunstwerk gemaakt. Door een combinatie te maken van aquarel schilderingen, 3D animatietechnieken en tegelijk een persoonlijk verhaal te vertellen wist hij de fascinerende korte film ‘Sporen van de oorlog’ te creëren. Vanaf heden te zien in het Hattemse museum.

Animatiefilm

‘Sporen van de oorlog’ laat zich bekijken als een animatiefilm, maar de presentatie bereikt daarbij een bijzonder niveau. Het verhaal ontvouwt zich aan de kijker als een aquarel-schilderij dat tot leven komt. Er komt volop beweging, figuren lopen, voertuigen bewegen en ook de achtergrond verandert mee met het verhaal dat wordt verteld. Dat verhaal heeft een sterk persoonlijk karakter.

Tijdreis

De toeschouwer maakt een tijdreis tussen de Tweede Wereldoorlog en het heden. De hoofdrollen zijn weggelegd voor de overgrootvader van Niels en voor een interpretatie van hemzelf. Tijdens een fietstocht ziet hij, decennia later, nog altijd de zichtbare en minder zichtbare effecten van de oorlog. Het verhaal is geïnspireerd door dagboekaantekeningen uit de oorlog en speelt zich af in de omgeving van Hattem. Het is een schouwspel dat de kijker op het puntje van de stoel doet zitten.

Nederlands Film Festival

Het afstudeerproject heeft al de nodige aandacht getrokken en is dit jaar zelfs geselecteerd voor het Nederlands Film Festival. ‘Sporen van de oorlog’ is te zien in de expositieruimte naast de Voerman junior-zaal. De video wordt in deze ruimte geprojecteerd op een muur met behulp van een beamer. Daarnaast worden de aquarellen getoond die hij zelf voor de verschillende scenes heeft gemaakt.

Deze expositie is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van Stichting Cultuurfonds Hattem.


Toegang

Meer informatie op de website van de organisatie

Reserveer hier
  • Kunst en cultuur

  • Streekgeschiedenis

  • Oorlog

  • Hattem

  • Nieuws

  • Tentoonstelling

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl