Tentoonstelling | Oscar Goedhart (1938-2021) in Ateliermuseum Jac Maris

Ateliermuseum Jac Maris

Van: 14-01-2024 tot 17-03-2024

In het Ateliermuseum Jac Maris in Heumen is van 14 januari tot 17 maart een tentoonstelling te zien gewijd aan Oscar Goedhart (1938-2021). Oscar is geboren in Nederlands-Indië, als zoon van de KNIL-officier Willem Goedhart en Andrée Conen. Zijn voornaam dankt hij aan Oscar Leeuw, de Nijmeegse architect die de adoptiefvader was van zijn moeder.

De eerste periode van Oscars leven is veelbewogen. Tijdens de oorlog werd Oscars vader krijgsgevangen gemaakt en werd zijn moeder met haar drie kinderen opgesloten in een Jappenkamp op Java. Voor Oscar betekende dat een jeugd zonder vader, leven met honger en malaria, zonder de veiligheid van een eigen huis. Hij was kind in een verwarrende wereld.

Kunstacademie

In 1946 kwam de familie Goedhart terug naar Nederland. Oscar wilde kunstenaar worden, ging naar de kunstacademie van Arnhem en vestigde zich vervolgens in Nijmegen. Hij maakte indruk. Hij kreeg diverse opdrachten en in 1968 onderscheidde de jury van de Karel de Groteprijs van Nijmegen hem met een aanmoedigingsprijs voor de beeldhouwkunst omdat zij in hem “een waar en puur talent“ zag dat grote verwachtingen voor de toekomst wettigde.

Werken in de openbare ruimte

Die verwachtingen maakt Oscar waar met grote bronzen werken voor de openbare ruimte in Nijmegen en de wijde omgeving. Op de tentoonstelling worden die werken met een fotoreportage in beeld gebracht. In het latere deel van zijn leven, toen zijn gezondheid hem parten begon te spelen, maakte Oscar vooral kleiner werk: reliëfs, penningen, grafiek, portretten en diverse objecten. Daar wordt een selectie van tentoongesteld. Tot slot zijn er ook enkele werken te zien van Oscar's kunstvrienden: Klaas Gubbels, Rob Terwindt, Ted Felen en Mark Brusse, allen behorende tot de eerste generatie kunstenaars die de moderne kunst naar het Rijk van Nijmegen hebben gebracht.

Geopend zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl