Tentoonstelling: Mondriaan de Mesquita

In Villa Mondriaan

Van: 27-09-2019 tot 01-03-2020
Museum Villa Mondriaan zet in Mondriaan de Mesquita van 27 september 2019 t/m 1 maart 2020 de grote meester Piet Mondriaan (1872-1944) in één lijn met graficus, sierkunstenaar en tekenaar Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944).

De naam Mondriaan is bij iedereen bekend, maar van De Mesquita hebben maar weinig mensen gehoord. Beide kunstenaars gingen tegen de heersende hang naar subjectiviteit in en zochten hun eigen weg naar abstrahering en abstractie. Mondriaan vond de abstractie in de rechte lijnen en primaire kleuren en De Mesquita in het veralgemeniseren van een beeld naar zijn archetype. Toch werd De Mesquita’s werk in het licht van de naoorlogse populariteit van het internationaal modernisme en de Stijl, met de nadruk op spontaniteit en oorspronkelijkheid, gezien als te traditioneel. De tentoonstelling Mondriaan De Mesquita legt de twee zo verschillend bekritiseerde kunstenaars in elkaars verlengde.

Aanvullende tentoonstellingen: Celine van den Boorn, Arnout Visser en Textiel in de Villa


Naast Mondriaan De Mesquita opent museum Villa Mondriaan op 27 september ook drie andere tentoonstellingen. In het paviljoen exposeert fotograaf en kunstenaar Celine van den Boorn. Onder haar vrolijke beelden vol gekleurde stippen en zwevende handen ligt een diepere laag verscholen. Van den Boorn schildert de aanwezigheid van de mens in de afbeeldingen weg, zodat er een overzichtelijke en vrolijke wereld zichtbaar blijft. Achter deze ideale wereld schuilen beelden waarin bijvoorbeeld de beproevingen van vluchtelingen getoond worden. Met dit contrast stelt Van den Boorn de vluchtelingenproblematiek ter discussie.

Arnout Visser

Op het designpodium presenteert vormvinder Arnout Visser organische creaties van glas in combinatie met een film over zijn spectaculaire maakproces. Zo komen zijn Basketstools bijvoorbeeld tot stand door een wilgentakkenmand te vullen met gesmolten glas, waarna de takken wegbranden en er een glazen poef met wilgenafdruk overblijft. 

In de villa wordt de expositie Textiel in de Villa getoond over het textielverleden van Winterswijk en de rol die de witte villa hierin speelde. Aan de hand van historische objecten en persoonlijke verhalen wordt verteld over de textielindustrie in Winterswijk en de arbeidsmigranten die in de jaren ‘70 woonachtig waren in de villa.

Alle tentoonstellingen zijn tot 1 maart 2020 te zien in museum Villa Mondriaan op de Zonnebrink 4 te Winterswijk.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Kunst en cultuur
  • Streekgeschiedenis
  • Winterswijk
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl