Tentoonstelling: Leonie Schneider | Familieverhalen

In Museum MORE | Kasteel Ruurlo

Van: 01-07-2022 tot 11-09-2022
Leonie Schneider (München, 1993) is een echte verhalenverteller. Ze heeft haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag in 2018 voltooid, waar ze sindsdien ook lesgeeft. In 2020 werd ze voor de Koninklijke Prijs voor Schilderkunst genomineerd.

Schneiders werken lezen als een stripverhaal. Door de bonte kleuren en decoratieve patronen lijken het in eerste instantie vrolijke familietaferelen. Wie beter kijkt wordt echter geconfronteerd met serieuze thema’s als geweld, kwetsbaarheid en trauma. De kunstenaar experimenteert graag met verschillende materialen en technieken. De essentie van haar werk blijft altijd hetzelfde: het gaat om het verhaal.

Maak kennis met de familie

De kunstwerken in Kasteel Ruurlo maken deel uit van een verhaal over een groep halfbroers en -zussen. In de reeks maken we kennis met Frida, Scout, Donovan, Demi, Angus en Percy. In ieder werk speelt een ander familielid de hoofdrol. De personages en gebeurtenissen komen voort uit de verbeelding van de kunstenaar. Schneider kiest zorgvuldig momenten uit, die ze vervolgens op doek of in een ander medium vastlegt, alsof het film stills zijn. Om wie het in welke voorstelling draait is op te maken uit de door de kunstenaar zelf bedachte titels.

Onderlinge relaties

In de voorstellingen draait het om familieverhoudingen. Hoe worden familierollen bijvoorbeeld verdeeld als er geen ouders in beeld zijn? Wie ontfermt zich over de zorg van het jongste broertje of biedt een helpende hand in tijden van nood? Waar de figuren in de voorstelling ten opzichte van elkaar staan is van belang. Hiermee zou hun onderlinge relatie volgens de ideeën van de ‘familieopstelling’ (behandeling gebruikt in de psychotherapie) tot uiting worden gebracht.

Inspiratie

Hoewel Schneiders werk niet autobiografisch is, maakt ze wel gebruik van persoonlijke ervaringen en herinneringen. Zo verschijnen er steeds vaker honden in haar werk sinds ze er zelf eentje heeft. De kleurrijke tapijten en meubels zijn vaak geïnspireerd door objecten uit het huis van haar oma, dankzij wie Schneider en haar zus Joana (tevens beeldend kunstenaar) in hun jeugd voor het eerst kennis maakten met de wereld van kunst en cultuur.

Materiaalgebruik

De kunstenaar brengt in haar schilderijen acryl-en textielverf rechtstreeks aan op ongebleekt katoen. De verf trekt vervolgens direct in de drager. De levendige kleuren krijgen hierdoor een matte uitstraling. De ruwheid van het materiaal spreekt de kunstenaar aan. Een kunstwerk hoeft niet perfect te zijn, schoonheid zit juist in de imperfectie, in het handwerk. In samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg zette Schneider in 2020 en in 2021 enkele van haar schilderijen om in wandtapijten.

Wordt vervolgd…

Wie Schneiders werk volgt ziet dat haar personages een ontwikkeling doormaken, zowel mentaal als qua uiterlijk. Aan ieder verhaal komt echter ook weer een einde. In het werk El Anderson uit 2021 introduceert ze twee nieuwe personages. Voor deze nieuwe serie liet ze zich inspireren door eeuwenoude vertellingen. Zoals bijvoorbeeld de Bijbel, waarin verhalen over broers en zussen ook al veelvuldig voorkomen.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen i.s.m. Rademakers Gallery Amsterdam. De tentoonstelling is te zien in Kasteel Ruurlo van 1 juli t/m 11 september 2022.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl