Tentoonstelling: Het Netwerk

Verzetsnetwerk rond Slag om Arnhem beter georganiseerd dan tot op heden werd gedacht

Van: 02-03-2018 tot 31-10-2019
Vanaf 1 maart is de nieuwe tijdelijke tentoonstelling Het Netwerk in het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek te bezoeken. Deze unieke tentoonstelling met bijzondere decors en veel audiovisuele effecten laat voor het eerst zien dat rond de Slag om Arnhem een goed georganiseerd verzetsnetwerk actief is geweest.

Aanleiding onderzoek

In 2015 startte het Airborne Museum een onderzoek naar de rol van tieners in het verzet. Deze rol bleek veel groter dan altijd aangenomen werd. De resultaten werden dat jaar gepresenteerd in de novelle tentoonstelling ‘Gebroeders Kuik. Tieners in het verzet’. Deze tentoonstelling was aanleiding voor een groot vervolgonderzoek naar het verzet rond de Slag om Arnhem in het algemeen en het in kaart brengen van de contacten die er tussen mensen waren in het bijzonder. Want er waren nog veel vragen. Hoeveel mensen waren eigenlijk betrokken bij het verzet, hoe stonden ze met elkaar in contact en op welke manier werkten ze samen? In de secundaire literatuur is met name over het individueel perspectief geschreven of over het aandeel van de geallieerde militairen en geheime agenten in het verzet. Het verzet zou volgens de literatuur weinig impact hebben gehad. Uit onderzoek van het Airborne Museum blijkt nu dat achter schijnbaar individuele acties een goed georganiseerd netwerk schuil ging. In de nieuwe tentoonstelling wordt dit netwerk voor het eerst zichtbaar gemaakt.

In ‘Het Netwerk’ maakt bezoeker onderdeel uit van verhaal

In de tentoonstelling Het Netwerk beleeft de bezoeker drie verzetsverhalen alsof hij er zelf bij is. De verhalen over de AKU (de Algemene Kunstzijde Unie), operatie Pegasus en de gevolgen voor verzetslieden na de bevrijding worden met bijzondere decors en veel audiovisuele effecten geënsceneerd. Bezoekers ontdekken wie deze mensen waren, hoe ze elkaar kenden en op welke manier ze hun leven op het spel zetten. Aan het eind van de tentoonstelling wordt ontvouwd hoe de verzetsactiviteiten met elkaar in verband staan.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl