Tentoonstelling: heden van het slavernijverleden

In het Afrika Museum te Berg en Dal

Heden van het slavernijverleden is vanaf 17 juni 2021 te zien in het Afrika Museum. Deze expositie is een doorplaatsing van Tropenmuseum Amsterdam en krijgt in de zomermaanden een uitbreiding met de Gelderse slavernijgeschiedenis. Ook wordt de tentoonstelling geactualiseerd. In het najaar moet de geactualiseerde versie van Heden van het Slavernijverleden opengaan.

Heden van het slavernijverleden

Nederlandse handelaren verscheepten met steun van de overheid, tussen 1600 en 1800, meer dan 600.000 gevangen volwassen en kinderen van Afrika naar Noord- en Zuid-Amerika. Zij werden niet als mensen behandeld, maar als handelswaar. Dit gebeurde ook in ander delen van de wereld, zoals vanuit Azië. In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de Transatlantische slavernij, pas in 1873 konden de tot slaaf gemaakten de plantages verlaten. Dat lijkt lang geleden, maar die ongelijke raciale verhoudingen die in honderden jaren van koloniale overheersing opgebouwd zijn, lieten sporen in onze maatschappij na die nog steeds voelbaar zijn. Racisme, discriminatie en stereotypering zijn voorbeelden van slavernij in Nederland. Het zijn voornamelijk zwarte Nederlanders voor wie de link tussen slavernij en ongelijkheid pijnlijk duidelijk is.

De tentoonstelling laat zien hoe slaafgemaakten zich verzetten. Ze kwamen in opstand. Soms gebeurde dit openlijk met geweld. Soms deden ze dit in het geheim door eigen muziek, religies en talen te creëren. Dit was een vorm van cultureel verzet. Op deze manier probeerden ze hun menselijke identiteit te behouden.

Meer praktische informatie (zoals openingstijden e.d.) vind je op de website van het Afrika Museum


Relevante links

- Website Afrika Museum

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Oost - West
  • 1800-1900
  • 2000-nu
  • Berg en Dal
  • Musea
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl