Tentoonstelling: Gaby Bovelander

In het Noord-Veluws Museum

Van: 04-12-2021 tot 27-03-2022
Beeldend kunstenaar Gaby Bovelander, die op 17 september 2020 in haar atelierwoning in Hoog Soeren overleed, heeft een buitengewoon omvangrijk en zeer gevarieerd oeuvre nagelaten. In 2019 deed Bovelander nog een ruimhartige schenking van dertig werken aan het Noord-Veluws Museum. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van haar beeldend werk, zoals schilderijen, tekeningen, schetsen en objecten in zeer diverse stijlen en technieken. Daarnaast zijn grafische ontwerpen en de ontwerpen voor onder andere wandschilderingen en mozaïeken te zien.

Gaby Bovelander

Gaby Bovelander was een gepassioneerd kunstenaar die zich altijd probeerde te vernieuwen, zowel in techniek als in onderwerp. De eerste periode als schilder is het surrealisme belangrijk. Het werd haar eigen magisch-realistische stijl, één die zeer herkenbaar is. Desolate landschappen, die bevolkt werden door ‘fantastische’ figuren en vormen. Daarna kwam er een periode van deformeren. Gaby borduurde voort op haar honderden tekeningen: katten, honden, slakken, en ook mensjes. Ze roepen soms humor en vrolijkheid op.

Experimenteren 

Vervolgens brak de ‘lyrisch abstracte’ periode aan. Abstracte, sobere werken met krachtige composities, waarin subtiel herkenbare vormen terugkeren.

Toen het schilderen fysiek te zwaar werd, ging Bovelander experimenteren met digitale kunst. Met diverse computerprogramma’s weet zij dan weer haar zo kenmerkende beeldtaal vorm te geven. In 2016 verscheen haar boek Banjoe Biroe 10, over het interneringskamp op Java waar zij van 1942 tot 1945 met haar moeder opgesloten zat. Jaren van ontbering die we later steeds in diverse vormen zien terugkeren in haar werk.

Elspeet

Na haar jeugd in Nederlands-Indië woonde Gaby Bovelander (1931-2020) vanaf 1946 op Kasteel Staverden bij Elspeet, waar haar vader directeur was van een vakantieoord. Vanuit Staverden kwam zij begin jaren vijftig van de vorige eeuw in contact met de schilders in Elspeet en Nunspeet, zoals Ima van Eysinga, Jos Lussenburg en Chris ten Bruggen Kate. In 1953 voltooide Gaby de kunstacademie in Arnhem, afdeling Monumentale Kunst en Glas-in-Lood. Bovelander voerde veel opdrachten uit voor wandschilderingen in scholen en fabrieken, sgraffiti en wandkleden. In 1965 verhuisde zij naar Hoog Soeren. Het jaar erop nam zij het initiatief om in Apeldoorn een ‘kunstschool’ op te richten, het centrum voor kunsteducatie dat later uitgroeide tot ‘Gigant’.

Publicatie

Van de hand van Lies van de Beek verschijnt bij Van Spijk Art Books eind november 2021 de monografie Gaby Bovelander - Wie licht blijft zien, loopt nooit in duisternis. Te koop bij de Museumwinkel voor € 29,50 of via de website van de stichting.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl