Tentoonstelling: De rijke beeldtaal van Jits Bakker

Museum De Casteelse Poort

Van: 18-11-2018 tot 24-03-2019
In museum De Casteelse Poort te Wageningen is vanaf zondag 18 november een tentoonstelling te zien over het leven en werk van kunstenaar Jits Bakker. Bakker, geboren Renkummer, was binnen en buiten onze regio een zeer bekend beeldhouwer. In later jaren vestigde hij zich o.a. in Wageningen. Zijn beelden van brons en marmer zijn in alle delen van Nederland, en ver daarbuiten, te vinden. ‘Fly Away’, een bronzen beeld op de Wageningse Markt, was zijn laatste beeld in de openbare ruimte. Het beeld is een waardige afsluiting van een lange reeks die wereldwijd op prominente plekken staan.

Streekgenoot en beeldend kunstenaar Jits Bakker werd in 1937 geboren in Renkum en overleed in 2014 in zijn Wageningse atelier. We vinden zijn beelden in de nabije omgeving, zoals in Renkum, Ede, Oosterbeek, Doorwerth, Otterlo en Veenendaal. Maar ook in Alkmaar, Schiphol, Den Haag, Vlaardingen, Utrecht, Dronten, Leeuwarden, Eindhoven en Kerkrade. Zijn wereldwijde faam blijkt uit monumentale beelden in o.a. Orlando (VS), Frankfurt, Malta, Finland, Portugal en Spanje. Van de meeste grote beelden bestaan ook kleinere uitvoeringen, waarvan er in deze tentoonstelling een aantal wordt getoond.

Aanvankelijk was Jits Bakker grafisch ontwerper en illustrator; hij maakte echter ook vrij werk in diverse schildertechnieken. Een volledig andere techniek die hij beheerste, was de glasfusie. Daarbij combineerde hij gekleurd glas tot voorstellingen die op een verrassende manier op zijn schilderijen rijmen. Behalve in zijn atelier in De Bilt werkte Jits Bakker ook elders, zoals in de Ardennen en in Zuid-Europa. Een weerslag van de verschillende gevoelstemperaturen van deze locaties is terug te zien in de in donkere tinten met paletmes uitgevoerde taferelen van de Ardennen en de in kleurige kwaststreken geschilderde mediterrane landschappen. Ook het rivierdal in Renkum en Wageningen was meermalen een bron van inspiratie.

Naast zijn kunstzinnige vaardigheden was Jits Bakker een vaardig promotor van zijn eigen werk. Hij maakte beelden van en voor prominenten en wist deze dan aan betrokkenen aan te bieden en hen te verleiden tot aanwezigheid bij een vernissage. Leden van ons koningshuis, beroemdheden uit de sportwereld, muziekgrootheden zijn zo in brons gegoten en geëerd. Om enkele namen te noemen: prinses Juliana, koningin Beatrix, prins Bernhard, Johan Cruijff, Raymond Poulidor, Bob Dylan, Emmylou Harris en Miles Davis.

De tentoonstelling over het leven en werk van Jits Bakker is gerealiseerd in samenwerking met de Stichting Jits Bakker Collectie. Te zien t/m 24 maart 2019. Meer info: www.casteelsepoort.nl.

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Kunst en cultuur
  • 1900-1950
  • Wageningen
  • Arnhem e.o.

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl