
Een aantal topstukken uit andere musea, zoals het wereldberoemde altaarkleed van het Schippersgilde uit Museum Het Valkhof Nijmegen en het portret van de rijkste en meest invloedrijke hertog van Gelre, Karel van Egmond, uit Museum Arnhem maken het beeld compleet.
De expositie is een lust voor het oog en het bewijs van het rijke verleden van de stad Zutphen als de hoofdstad van de Graafschap Zutphen en als basis van het Hertogdom Gelre. Het verhaal van Zutphen in de late middeleeuwen (ca. 1250-1550) toont aan dat de basis voor de monumentale stad van tegenwoordig in deze periode is gelegd.
Rond deze tentoonstelling zijn op vijf bijzondere (erfgoed)locaties kleine maar bijzonder informatieve en laagdrempelige presentaties te zien: de Broederenkerk (BIJ de Bieb Zutphen), de Burgerzaal, de Nieuwstadskerk (Sint-Jan), de Sint-Walburgiskerk en 't Warnshuus in Warnsveld. Elke presentatie vertelt kort het algemene verhaal, aangevuld met voor de locaties specifieke informatie. Daardoor krijgt ook het Zutphense en Warnsveldse monumentale erfgoed een plaats binnen het totaalbeeld, en speelt het Zutphense straatbeeld, rijk geworden in de Hanzetijd, de hoofdrol.
De Mobiele ErfgoedTentoonstelling (MET) van het Erfgoedcentrum Zutphen reist rond langs instellingen en wijkcentra in Zutphen en Warnsveld, met de tentoonstelling Albert op de Korenmarkt over deze Zutphense Hanzekoopman.
Gedurende het gehele Hanzejaar 2023 brengt Hanzestad Zutphen samen met de partnersteden Doesburg, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt, Kampen, Elburg en Harderwijk een ode aan de Hanze: verleden, heden en toekomst. Het programma varieert van feestelijk tot educatief en van cultureel tot economisch.
De tentoonstelling is van 3 juni tot en met 31 december 2023 te zien in het Stedelijk Museum Zutphen op ’s Gravenhof 4, en op diverse locaties in Zutphen en Warnsveld.
Streekgeschiedenis
Bestuur
1600-1700
1500-1600
Zutphen
Tentoonstelling