Tentoonstelling | ‘De Hertog en de Hanze. Zutphen in de middeleeuwen’

Stedelijk Museum Zutphen

Van: 03-06-2023 tot 31-12-2023
ZUTPHEN – De Hanzetijd was een belangrijke periode, die ook bekend staat als de 'Gouden Eeuw van Gelre'. In dit Hanzejaar 2023 toont het Stedelijk Museum Zutphen dit rijke verleden aan de hand van unieke topstukken. Hiervoor is geput uit de bijzondere collecties van het Stedelijk Museum en het Erfgoedcentrum Zutphen. De prachtige en uiterst informatieve Maquette van Zutphen in 1485 heeft een centrale plaats in de tentoonstelling. Daarop kun je tot in detail zien hoe de stad er in die ‘Gouden Eeuw’ uitzag.

Een aantal topstukken uit andere musea, zoals het wereldberoemde altaarkleed van het Schippersgilde uit Museum Het Valkhof Nijmegen en het portret van de rijkste en meest invloedrijke hertog van Gelre, Karel van Egmond, uit Museum Arnhem maken het beeld compleet.

Monumentale stad

De expositie is een lust voor het oog en het bewijs van het rijke verleden van de stad Zutphen als de hoofdstad van de Graafschap Zutphen en als basis van het Hertogdom Gelre. Het verhaal van Zutphen in de late middeleeuwen (ca. 1250-1550) toont aan dat de basis voor de monumentale stad van tegenwoordig in deze periode is gelegd.

Vijf presentaties

Rond deze tentoonstelling zijn op vijf bijzondere (erfgoed)locaties kleine maar bijzonder informatieve en laagdrempelige presentaties te zien: de Broederenkerk (BIJ de Bieb Zutphen), de Burgerzaal, de Nieuwstadskerk (Sint-Jan), de Sint-Walburgiskerk en 't Warnshuus in Warnsveld. Elke presentatie vertelt kort het algemene verhaal, aangevuld met voor de locaties specifieke informatie. Daardoor krijgt ook het Zutphense en Warnsveldse monumentale erfgoed een plaats binnen het totaalbeeld, en speelt het Zutphense straatbeeld, rijk geworden in de Hanzetijd, de hoofdrol.

Mobiele erfgoedtentoonstelling: Albert op de Korenmarkt

De Mobiele ErfgoedTentoonstelling (MET) van het Erfgoedcentrum Zutphen reist rond langs instellingen en wijkcentra in Zutphen en Warnsveld, met de tentoonstelling Albert op de Korenmarkt over deze Zutphense Hanzekoopman.

Hanzejaar

Gedurende het gehele Hanzejaar 2023 brengt Hanzestad Zutphen samen met de partnersteden Doesburg, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt, Kampen, Elburg en Harderwijk een ode aan de Hanze: verleden, heden en toekomst. Het programma varieert van feestelijk tot educatief en van cultureel tot economisch.

De tentoonstelling is van 3 juni tot en met 31 december 2023 te zien in het Stedelijk Museum Zutphen op ’s Gravenhof 4, en op diverse locaties in Zutphen en Warnsveld.


Toegang

Meer informatie op de website van de organisatie

Bestel hier uw online ticket
  • Streekgeschiedenis

  • Bestuur

  • 1600-1700

  • 1500-1600

  • Zutphen

  • Tentoonstelling

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl