Tentoonstelling: Botanischer Wahnsinn - plant-denken in hedendaagse kunst

Kröller-Müller Museum presenteert nieuwe tentoonstelling

Van: 21-05-2022 tot 30-10-2022
Kunstenaars van over de hele wereld tonen de laatste jaren een opmerkelijke interesse in planten en bomen. Daarnaast is er veel meer en nieuwe kennis over planten. We weten inmiddels dat planten geen ‘dingen’ zijn, maar intelligente wezens. Zij zijn niet alleen in staat zijn om te zien, ruiken, voelen, communiceren en horen, maar ook om zich te oriënteren en te herinneren. Het belang van planten wordt steeds meer ingezien, evenals het schrikbarende verlies aan soorten.

Willen we klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit een halt toeroepen, dan moeten we onze ‘plantblindheid’ afwerpen. Het is tijd voor een daadwerkelijke belangstelling en sensibiliteit voor planten.

Uiteenlopende media

In de tentoonstelling Botanischer Wahnsinn presenteert het Kröller-Müller Museum een caleidoscopische selectie van werken van kunstenaars. Zij kijken vanuit verschillende gezichtspunten naar de rijke wereld van planten. Botanischer Wahnsinn is onderverdeeld in vier thema’s: de Wetenschappelijke plant, de Mystieke plant en hekserij, Ideologische planten en Regeneration en green remediation.

De tentoonstelling omvat werken in uiteenlopende media, waaronder herbaria, foto’s, tekeningen en prenten, sculpturen en installaties van Gemma Anderson, Joseph Beuys, Sjoerd Buisman, Mel Chin, Mark Dion, Ian Hamilton Finlay, Lili Fischer, Pierre Huyghe, Michael Landy, Candice Lin, Ana Mendieta, Otobong Nkanga, Giuseppe Penone, Anaïs Tondeur, herman de vries en Lois Weinberger.

Nieuwe reeks

De tentoonstelling Botanischer Wahnsinn is de eerste in een nieuwe reeks. Hiermee wil het Kröller-Müller Museum, door zijn stichter Helene Kröller-Müller heel bewust gevestigd ‘te midden van de natuur’, relevante thema’s op het gebied van natuur en ecologie aan de orde stellen en zijn relatie tot zijn omgeving actualiseren.

De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Roel Arkesteijn.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Toegang

Meer informatie op de website van de organisatie

Koop je ticket online
  • Kunst en cultuur

  • 2000-nu

  • Ede

  • Veluwe

  • Tentoonstelling

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl