Tentoonstelling: Als stadsmuren konden spreken…

Duizend jaar vestingstad Zutphen in Stedelijk Museum Zutphen

Van: 10-09-2022 tot 08-01-2023
“Als stadsmuren konden spreken… Duizend jaar vestingstad Zutphen.” Vanaf 10 september (Open Monumentendag) is deze tentoonstelling over duizend jaar vestingstad Zutphen in het Stedelijk Museum Zutphen te zien. Bezoekers krijgen een beeld van de ontwikkeling en het belang van Zutphen als vestingstad: van de vroege middeleeuwen, na de Vikingaanval van 882, tot de sloop van de vestingwerken en de veranderingen die dat met zich meebracht aan het einde van de negentiende eeuw.

In 2022 is het precies 450 jaar geleden dat Zutphen in het centrum van de “Opstand” terechtkwam. 1572 kan voor Zutphen met recht een rampjaar worden genoemd met als dieptepunt 16 november 1572: op die dag zou de zogenaamde ‘Wreede moort tot Zutphen’ door de Spanjaarden hebben plaatsgevonden. Ook honderd jaar later, in 1672 - het nationale Rampjaar - werd Zutphen weer bezet, nu door de Fransen. Beide gebeurtenissen zorgden voor grote stedenbouwkundige veranderingen in vestingstad Zutphen. Veranderingen die grote indruk hebben gemaakt op de inwoners van Zutphen.

Ontmanteling van de vesting

In de negentiende eeuw raakte het strategisch belang van de vesting achterhaald door de grote veranderingen op het gebied van de oorlogsvoering. Met de Vestingwet van 1874 werd gekozen voor een radicaal andere strategie wat de landsverdediging betreft. Zo kon men in Zutphen de verdedigingswerken gaan ontmantelen.

Schilderijen, prenten en objecten vertellen in deze tentoonstelling het verhaal van de ontwikkeling van de versterkte stad Zutphen naar vestingstad Zutphen. Een van de spectaculaire blikvangers is de interactieve bewerking van het Caertboeck van Witteroos, waarvan overigens ook het origineel te zien is.

Het Stedelijk Museum Zutphen, onderdeel van Musea Zutphen, is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.


Relevante links

- www.museazutphen.nl

Vond u dit artikel nuttig?

Toegang

Meer informatie op de website van de organisatie

Bestel hier uw online ticket
  • Streekgeschiedenis

  • Zutphen

  • Achterhoek

  • Tentoonstelling

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl