Pronkharnas hertog Willem I van Gelre in kasteel Ammersoyen

Feestelijke aftrap van nieuw seizoen

Van: 31-03-2019 tot 31-03-2019
Op zondag 31 maart is op kasteel Ammersoyen de feestelijke aftrap van het nieuwe seizoen. Op deze dag wordt de poortkamer, die is ingericht met het replica pronkharnas en toernooihelm van hertog Willem I van Gelre, voor het eerst voor publiek geopend. Samen met onder meer een film voor kinderen, een kaart met de steden en kastelen van het hertogdom Gelre en bijkomende verhalen, komt de geschiedenis van deze middeleeuwse hertog tot leven in het kasteel dat dankzij hem Gelders is gebleven.

Hertog Willem I van Gelre speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Ammersoyen. Zijn ‘vriend’ en raadsman Arnold van Hoemen had in 1384 van Willem de heerlijkheid en kasteel Ammersoyen als erfleen in bezit gekregen. Echter, een paar jaar later liep Arnold over naar hertogin Johanna van Brabant. Dat kwam hem duur te staan. Willem liet Arnold gevangen nemen en heeft Ammersoyen heroverd. Het is dankzij deze daad dat Ammersoyen niet in Brabantse handen kwam en Gelders bleef.

Expositie
Geen betere plek dus om Willem te eren dan op kasteel Ammersoyen. Samen met een replica van de toernooihelm inclusief helmtooi van witte pauwenveren – afkomstig van kasteel Staverden – wordt de poortkamer op kasteel Ammersoyen aan Willem van Gelre gewijd.

Er draait een film die voor kinderen is gemaakt en centraal in de expositie komt een kruispoottafel met een kaart van Gelre. Tussen kastelen en steden in het uitgestrekte rivierenlandschap en op de Veluwe komt de geschiedenis van Willem van Gelre tot leven. Bovendien zijn diverse Gelderse legenden en andere gebeurtenissen verbeeld.

Harnas en toernooihelm
De expositie is tot stand gekomen dankzij de stichting Het Woud der Verwachting en met hulp van diverse donateurs. Het pronkharnas en de toernooihelm werden in opdracht van deze stichting door wapensmeden vervaardigd. Beide pronkstukken zijn nu in langdurig bruikleen gegeven aan kasteel Ammersoyen van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Het harnas is gebaseerd op een miniatuur uit de kroniek van Jean Froissart waarop Willem afgebeeld staat. Ook de wapenmantel van Willem is nagemaakt, met de kenmerkende rode bloemen van het oude wapenschild van de graven van Gelre.

Middeleeuwse Ontmoetingen
Wie op 31 maart Ammersoyen vanaf 13.00 uur bezoekt heeft de primeur om de nieuw opengestelde poortkamer te bezichtigen. Deze dag vinden daarnaast ook de eerste ‘Middeleeuwse Ontmoetingen’ plaats. Enkele middeleeuwse kasteelbewoners zijn in het kasteel aan het werk en hebben veel te vertellen over het kasteelleven.

Datum: zondag 31 maart
Tijd: 13.00 tot 17.00 uur
Entree: volwassenen 9,50 euro, kinderen 4 t/m 18 jaar: 5,25 euro, Museumkaarthouders en donateurs GLK: gratis.
Adres: Kasteellaan 1, 5324 JR, Ammerzoden
Meer informatie: www.glk.nl/ammersoyen en www.hetwoudderverwachting.nl

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Kunst en cultuur
  • 1000-1500
  • Maasdriel
  • Rivierenland

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl