Picture This! Schrijven met licht

Bijzondere reflectie op fotografie

Van: 27-04-2019 tot 01-09-2019
Vanaf 27 april is de tentoonstelling Picture This! Schrijven met lichtte zien in het Stedelijk Museum Zutphen. Een groot deel van de fotocollectie van het museum wordt gevormd door het omvangrijke archief van een van de oudste en gerenommeerdste foto-ateliers van het land: collectie Zeylemaker. In deze tentoonstelling zal een groot deel van deze nog nauwelijks in de openbaarheid getoonde bonte verzameling te zien zijn.

Fotografie als verhalenverteller

De tentoonstelling biedt een bijzondere reflectie op fotografie: fotografie als verhalenverteller. Reizen, recreëren, werken, studeren, liefhebben; doen we nog iets zonder dat er beeld aan te pas komt? En is dat tegelijk niet van alle tijden? In de tentoonstelling zien we portretten, stadsgezichten en momentopnamen die velen nog helder voor de geest staan, naast afdrukken en negatieven van gebeurtenissen waarvan het verhaal moet worden gereconstrueerd.
Opmerkelijke, bijzondere, indrukwekkende, trieste, maar ook veel grappige verhalen zien op deze manier opnieuw het licht. Van oorlog en bezetting tot aan een reportage van een weggevlogen papegaai en het poseren van de wethouder bij de nieuwe glasbak. En van overstromingen en branden tot een circusolifant op bezoek bij de burgemeester.

Van andere tijden

Zo vergaan de tijden én ontstaat een geschiedenis van kijken en bekeken worden. Wat zeggen oude foto’s ons terwijl we overspoeld worden met miljoenen foto’s. Klopt het aloude adagium ‘één beeld vertelt meer dan duizend woorden’ nog wel?
De tentoonstelling biedt inspiratie om de dingen telkens opnieuw te bekijken, met veel Zutphense momentopnamen en uiteenlopende aanknopingspunten om na te denken over fotografie en beeldcultuur. Picture this! Schrijven met licht is een caleidoscopische tentoonstelling waarin zowel het onbeheersbare als het kleine en bijzondere aan bod komen. Over de schouders van de geportretteerden bezien we het verleden en vormen we ons een beeld van de geschiedenis.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl