Omroep Gelderland en de Radboud Universiteit maken unieke televisieserie over Hertogdom Gelre 'De Ridders van Gelre' krijgt een vervolg

Druk op het pijltje rechts voor het hele filmpje
Gelderland staat bekend als een provincie zonder duidelijke identiteit en verbondenheid tussen de regio's. Toch delen de Veluwe, de Achterhoek, de Betuwe, de Bommelerwaard, het Land van Maas en Waal, de Liemers, het Rijk van Nijmegen en de Gelderse Vallei wel een gezamenlijke geschiedenis. De inwoners wonen allemaal in gebieden die eeuwenlang behoorden tot het roemruchte Hertogdom Gelre, de directe voorloper van de provincie Gelderland. Omroep Gelderland en de Radboud Universiteit Nijmegen bundelen de krachten om de eeuwenoude verbondenheid tussen de Gelderse regio's te onderstrepen in een nieuwe 20-delige televisieserie.

Programmamaker en historicus René Arendsen doet de research voor de nieuwe televisieserie over het Hertogdom Gelre. “Wie zich verdiept in de middeleeuwse geschiedenis van Gelderland wordt geraakt door een spannend sprookje over machtige vorsten, rijke steden en dappere ridders. Het verhaal van het Hertogdom Gelre is alleen nog nooit verteld als een spannende thriller met een begin, een glorietijd en een periode van tragisch verval. En dat is precies wat we nu doen. Het is een spannend project. Eigenlijk is het voor het eerst dat een Nederlandse televisieomroep een documentaireserie maakt over middeleeuwse geschiedenis. Dat is merkwaardig, want hier ligt de basis van de Gelderse, maar ook van de Nederlandse identiteit.”

Hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven is betrokken bij de research voor de nieuwe televisieserie. “Het is de bedoeling dat we het historisch onderzoek dat de redactie doet ook gebruiken voor het overzichtswerk van de Gelderse geschiedenis dat ik voorbereid. Gelderland is één van de weinige provincies zonder een recent boekwerk over de provinciale geschiedenis. De research van de televisieserie kan een goede basis zijn voor de hoofdstukken vanaf het jaar 1000 tot 1800. Geschiedenis moet verteld worden als een spannend verhaal. Dat kan in een televisieserie, maar ook in een mooi boekwerk.”
De nieuwe televisieserie over het Hertogdom Gelre is een vervolg op de twee seizoenen Ridders van Gelre die Omroep Gelderland de afgelopen jaren maakte. Bas Steman is één van de Ridders. Hij gaat samen met Ridder René op speurtocht naar het hertogdom Gelre. “Ik wil nog niet te veel verklappen, maar de Ridders worden dit jaar op pad gestuurd door één van hun grote helden. Hij ligt begraven in de Arnhemse Eusebiuskerk en deze grote Geldersman zal de Ridders met opdrachten en adviezen langzaam het mysterie van het Hertogdom Gelre laten oplossen.”

De Ridders van Gelre, Hertogdom Gelre is vanaf 25 september elke week te zien op Omroep Gelderland om 17:20, en wordt daarna elk uur herhaald.

Volg de Ridders van Gelre
Op Twitter: https://twitter.com/riddersvangelre
Op Facebook: https://www.facebook.com/riddersvangelre/

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl