Nieuws: website gelanceerd over alle straten en straatnamen in Tiel

Stratenintiel.nl is online!

Van: 24-11-2021 tot 31-12-2021
De straat waarin we wonen staat heel dichtbij ons. Wat betekent mijn straatnaam? Waar komt die naam vandaan? Dit soort vragen kreeg Peter Schipper van de Historische Werkgroep Tiel geregeld te horen. Die vragen brachten hem enige jaren geleden op het idee om een publicatie te maken over straatnamen in Tiel. Na enig brainstormen werd het een website, want dat geeft flexibiliteit om steeds gegevens bij te blijven werken.

Naamverklaringen

Op deze site kan gezocht worden op straatnaam en op term in de beschrijvingen. In zo'n beschrijving staat bijna altijd een naamverklaring, er wordt iets beschreven over het vroegere en het huidige karakter van de straat en over bijzondere gebouwen of gebeurtenissen. Als de straat ooit van naam of tracé is veranderd, kunt u dat hier vinden. Op de website kan per wijk worden gezocht. Bij iedere straatnaam staat een kaartje en kan worden doorgeklikt naar de wijkbeschrijving. Daarin vindt u de beschrijving van de ontwikkeling van de wijk waartoe de straat behoort.

Verdwenen straatnamen

Ook straatnamen en straten die al lang geleden zijn verdwenen worden op de site beschreven. Wist u bijvoorbeeld dat er ooit een 'Stroofabriekslaantje' in Tiel was? En namen 'in de volksmond', zoals Het buurtje van Steven Mulders zijn opgenomen. De straten in Wadenoijen, Drumpt, Zennewijnen, Kapel- Avezaath en Kerk-Avezaath (voor zover in de gemeente Tiel gelegen) staan eveneens op de site.

De website

In 2018 werd begonnen met het vullen van de database die de basis vormt voor de website. De afgelopen drie jaar hebben Dick Buijs, Beatrijs van Dijk en Peter Schipper alle beschrijvingen van bestaande en verdwenen straten in de gemeente Tiel gemaakt. Nu kunnen we met veel plezier aankondigen dat vanaf nu de website beschikbaar is! Alles bij elkaar vindt u van 725 straten een beschrijving en ook vindt u nog eens ruim honderd straatnamen van straten die tegenwoordig anders heten of die niet meer bestaan. Zo hopen we dat deze nieuwe website voor iedere inwoner van de gemeente Tiel een informatiebron over zijn of haar straat zal zijn. Neemt u vooral eens een kijkje in uw straat op https://stratenintiel.nl/


Relevante links

- Straten in Tiel

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl