Nieuws | De herinrichting van het Muntgebouw in ‘s-Heerenberg

Kasteel Huis Bergh

Van: 17-05-2024

Kasteel Huis Bergh, een parel van eeuwenoude pracht, is momenteel onderhevig aan een grootschalige renovatie. Terwijl de deuren van het kasteel voorlopig gesloten blijven, opent een ander historisch juweel zijn deuren voor het publiek: het heringerichte Munthuis aan de Muntwal, op loopafstand van het kasteel.

Het hoogtepunt van de muntslag van Bergh vond plaats in dít gebouw, dat het enige bewaard gebleven en te bezichtigen munthuis in Nederland is. De afgelopen maanden stonden in het teken van de herinrichting van de kelder van dit gebouw door het team van Huis Bergh onder leiding van projectleider/gastconservator drs. Micha Leeflang.

Geschiedenis

In dit munthuis, waar tussen 1477 en 1582 munten werden geslagen in opdracht van de heren en graven Van den Bergh, komt de rijke geschiedenis tot leven. Vooral Willem IV en zijn broer Frederik van den Bergh laten veel én veel verschillende munten slaan. Het muntpersoneel is echter niet zuiver op de graat, en het munthuis wordt meerdere keren beschuldigd van vervalsingen. Uiteindelijk wordt de controledrang vanuit de overheid zodanig groot dat er geen plaats meer is voor particuliere munthuizen zoals die van Bergh.

Corrupte muntmeester

Het verhaal over de door Willem IV van den Bergh aangestelde muntmeester Clemens van Eembrugge leest
als een thriller. Er wordt veel gesjoemeld met de waarde van munten om zoveel mogelijk geld om te zetten voor het herstel van het tijdens de Tachtigjarige Oorlog beschadigde kasteel.

Bezoek de Munt!

Nieuwsgierig geworden naar dit intrigerende deel van de Berghse geschiedenis? Ervaar met een selectie van oude Berghse munten, een introductiefilm en demonstraties hoe het muntbedrijf functioneerde en sla zelf een munt om de ambachtelijke kunst van het verleden te beleven. Geopend vanaf het Pinksterweekend!

Vanaf 1 januari 2024 tot en met 1 april 2025 is het kasteel gesloten voor publiek. In deze periode worden alternatieve activiteiten georganiseerd. Over deze activiteiten kunt u hier informatie vinden.


Toegang

Meer informatie op de website van de organisatie

Reserveer hier je tickets
  • Streekgeschiedenis

  • Personen

  • Bestuur

  • Montferland

  • Nieuws

  • Tentoonstelling

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl