Middeleeuwen Symposium in Zutphen

Vikingen en Karolingers. Geld, Geweld en Geopolitiek in het Noordzeegebied

Van: 20-06-2019 tot 21-04-2019
Vrijdag 21 juni vindt in Zutphen de vijfde editie plaats van het Middeleeuwen Symposium. Het thema van dit jaar is: ‘Vikingen en Karolingers. Geld, Geweld en Geopolitiek in het Noordzeegebied’. Vanwege het lustrum is er op donderdag 20 juni een ‘College Tour’ voor liefhebbers op zoek naar verdieping over de negende eeuw.

De vijfde editie van het Middeleeuwen Symposium is een samenwerking met de Universiteit Leiden. Twee top-archeologen uit Denemarken en Groot-Brittannië zorgen voor het internationaal perspectief. Dawn Hadley (York University) leidde de opgraving van het opzienbarende Vikingkamp Torksey. Mads Ravn (Vejle Museerne) onderzocht het vikingfort Erritsø. De Karolingische periodes van Brugge en Nijmegen komen aan bod en we krijgen verrassend inzicht in de Viking-neigingen van de Friezen. Frans Theuws (hoogleraar Universiteit Leiden) komt met een gewaagde hypothese over de betekenis en herkomst van sceatta’s, de bekende ‘Friese’ zilveren muntjes.

Vanwege ons lustrum organiseren we op 20 juni een ‘College Tour’ voor liefhebbers op zoek naar verdieping. Die donderdag geeft Mads Ravn een college over de Vikingsamenleving in Denemarken. Dawn Hadley bespreekt de Vikingaanvallen en migratie naar Engeland, waar zij de zogenaamde Danelaw vestigden. Stadsarcheoloog Michel Groothedde vertelt over het Karolingisch verleden van Zutphen en de Vikingaanval. Ook wordt een bezoek gebracht aan Musea Zutphen en het openluchtmuseum Erve Eme. De dag eindigt met een stadswandeling langs diverse archeologische hotspots in de binnenstad.

Het volledige programma treft u aan op: www.middeleeuwen-symposium.nl

Locatie symposium: Walburgiskerk, Kerkhof 3, 7201 DM Zutphen
Wanneer? 21 juni van 10.30 tot 16.45

Locatie College Tour: Burgerzaal, Lange Hofstraat 4, 7201 DC Zutphen
Wanneer? 20 juni van 9.30-21.00


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl