Lezing: de geschiedenis van Roma en Sinti in Nederland

Een palet van gemeenschappen

Van: 03-03-2019 tot 07-04-2019
Peter Jorna, antropoloog en adviseur op het gebied van Roma en Sinti aangelegenheden, geeft een lezing over de Nederlandse situatie van Roma en Sinti. Een palet van gemeenschappen waarvan sommige hier al lang en andere korter gevestigd zijn. Stilgestaan wordt ook bij de komende nationale herdenking in Westerbork, 75 jaar na de landelijke Zigeunerrazzia van 16 mei 1944 in 18 Nederlandse gemeenten en het daarop volgende Zigeunertransport naar Auschwitz-Birkenau. Tot dusver onbekende bronnen (brieven en kranten) werpen ook wat meer licht op de Nijmeegse situatie indertijd.

Tijd: 14.00 - 15.00 uur
Entree: gratis op vertoon van museumticket

Na afloop is er van 15.00 - 17.00 uur in het Museumcafé een optreden van Zigeunerorkest Brandt. Het orkest bestaat uit Sinti Zigeuners en is een familie-orkest. Zij spelen Hongaarse, Russische, Roemeense, Joegoslavische en eigen gemaakte composities, als ook Gipsy Jazz.

Over de spreker
Peter Jorna heeft sociale antropologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit en is adviseur betreffende Roma en Sinti aangelegenheden zowel in Nederland als over de grens. Met de stichting O Lungo Drom (“De Lange Weg”, in het Romanes) draagt hij bij een indruk te geven van de tradities, de vervolging en allerhande voorbeelden uit het leven van Sinti en Roma, zowel in woord als in beeld.

 

Volgende lezing zondag 7 april

Tijdens de tweede lezing, daags voor de internationale dag van Roma en Sinti, staat de Europese context met betrekking tot Roma en Sinti centraal. Hoe is de migratie en vestiging in verschillende landen geregeld? En hoe was dat in het verleden? Ook wordt ingegaan op het Europese beleid. Brengt dat enige verbetering in de lokale situatie?

Tijd: 14.00 - 15.00 uur
Entree: gratis op vertoon van museumticket

Na afloop is er wederom van 15.00 - 17.00 uur in het Museumcafé een optreden van Zigeunerorkest Brandt.

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Kunst en cultuur
  • 1900-1950
  • Nijmegen
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl