Kleding in de Tweede Wereldoorlog - 75 jaar bevrijding

Veluws museum Hagedoorns Plaatse

Van: 09-02-2021 tot 19-12-2021
In 2020 wordt er nadruk gelegd op kleding in de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling geeft een beeld van het maken, schoonhouden en verstellen van kleding tot het letterlijk op de draad is versleten.

De schaarste

Na de inval van de Duitsers in 1940 gaan stoffen en kleding op de bon. Maar wat doe je als je geen kledingstoffen kunt krijgen? Ondanks de textielschaarste ontwikkelt zich een sober maar nieuw modebeeld. Dat is vooral te danken aan de grote vindingrijkheid van vrouwen.

Zelf doen

Hoe maakte men van  wat er was een compleet nieuwe mode? Er worden vele voorbeelden getoond: herenkostuums werden mantelpakjes, vrouwen   gingen   pantalons dragen, de beenmake-up verandert drastisch. Ook de haarmode verandert. Accessoires maak je zelf en de geboorte van de sleehak, blokhakken en kaplaarzen vindt plaats. Ondergoed en regenkleding ontbreken niet op deze tentoonstelling.Het museum beschikt over een grote collectie antieke kleding en klederdrachten. Deze worden geconserveerd en klimatologisch verantwoord bewaard. Vanwege het coronavirus is de tentoonstelling verlengd en te zien tot en met 19 december 2021. Kijk voor actuele informatie op de website.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl