Kekerdomse oorlogsbelevenissen

De dagboeken van Lambert en Gert Janssen

Van: 29-11-2020 tot 29-11-2020
Onze coronabeperkingen verbleken tot gemiezemuis als je leest waar onze voorouders 75 jaar geleden mee te stellen hadden. Dat tilt deze Kekerdomse oorlogsgetuigenissen boven hun historische betekenis uit. Ze houden ons in deze crisistijd de spiegel voor.

Boek over gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog

In dit rijk geïllustreerde boekwerk van ruim 250 pagina’s vertellen de Kekerdomse broers Lambert en Gert Janssen van dag tot dag wat ze meemaakten in de oorlog. Hoe het strijdtoneel in september 1944 plotseling de Ooijpolder en Duffelt vermorzelde en hoe de lokale bevolking door de Duitse bezetter op de vlucht werd gejaagd. De Kekerdommers kwamen uiteindelijk in de Groningse gemeente Marum terecht. Hun exodus onder leiding van de dorpspastoor leest als een bijbelse vertelling. Hoewel de Groningse gezinnen zich gastvrij over de haveloze vluchtelingen ontfermden, was men ook daar aan de grillen van de bezetter overgeleverd.

De Kekerdommers werden verplicht tot dwangarbeid bij de aanleg van Duitse verdedigingswerken. Wat vooral beklijft na deze 250 pagina’s lokale oorlogshistorie is de grote verbondenheid en saamhorigheid, die de mensen door deze onmetelijke oorlogscrisis hielp. Als je alles kwijt bent en niks meer toegestaan is, zo leren deze dagboeken, heb je altijd elkaar nog om op te vertrouwen. Dat diepe vertrouwen ligt besloten in de bevrijdingsfoto op de boekomslag.

Oorlogsfoto's

In de oorlogstijd beschikte niemand in Kekerdom over een fototoestel. Was dat trouwens wel het geval geweest dan zou het zeker door de bezetter zijn ingepikt. Foto’s uit die tijd zijn dus zeer schaars. Toch telt het boek maar liefst 170 illustraties, waarvan een groot deel afkomstig is uit de familiealbums van beide dagboekschrijvers en uit de lokale fotoarchieven. Maar ook de Heemkundekring uit Marum en het Oorlogsmuseum van Middelstum hebben illustratiemateriaal bijgedragen. Mede dankzij die externe hulp spreken de dagboeken nog veel meer tot de verbeelding.

Verdere informatie boek

Royale financiële steun van de Gemeente Berg en Dal en de provincie Gelderland maakt het mogelijk om dit boek voor slechts 10 euro aan te bieden. Het coronavirus maakt het helaas onmogelijk om een boekpresentatie te houden.

Hoe te bestellen?

  • Inwoners van Kekerdom, Millingen, Leuth, Erlecom, Ooij en Persingen kunnen het boek bestellen door € 10,- over te maken op rekeningnummer NL 78 RBRB 0920 0057 99 t.n.v. stichting Vitaal Kekerdom met vermelding van uw naam en adres. Wij bezorgen het boek(en) dan op 29 november bij u aan huis.
  • Geïnteresseerden van buiten de polder kunnen het boek(en) toegestuurd krijgen. Houdt u daarbij rekening met € 5,- verzendkosten per boek. In dat geval dus € 15,- per boek overmaken naar bovenvermeld rekeningnummer, onder vermelding van uw naam en adres.
  • Vanaf 30 november ligt het boek ook te koop in de Primera in Millingen en Beek en de Spar in Ooij en Leuth. U heeft nog de mogelijkheid om in te tekenen voor dit boek. Hiermee reserveren wij het gewenste aantal boeken voor u en bent u verzekerd van een exemplaar. In verband met de kosten komt er géén herdruk. Inschrijven kan door een email te sturen naar: kekerdominbangedagen@gmail.com

 


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Tweede Wereldoorlog
  • 1900-1950
  • Berg en Dal
  • Nijmegen
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl