Informatiebord Dolor Martin

Aan de Krommesteeg in Bennekom

Van: 23-02-2021 tot 31-03-2021
Bennekom - Aan de Krommesteeg is zaterdag een nieuw informatiebord onthuld over de Amerikaanse piloot Dolor Alfred Martin die daar in 1943 omkwam.

Het initiatief van de Historische Vereniging Oud-Bennekom werd mogelijk gemaakt met een Ede Doet spaaractie waaraan vele Bennekommers bijdroegen. De bestaande herdenkingsplek is nu voorzien van uitvoerige informatie over het trieste oorlogsincident. Het fraai vormgegeven bord toont tal van teksten en foto’s over het voorval.

Oorlogsdagboek

Delen uit het oorlogsdagboek van Driekus van Eck, toen bewoner van De Kraats, vertellen indringend hoe het voorval van zeer nabij werd ervaren. Bij zijn missie op 11 november 1943 moest de 28-jarige Dolor Martin de retourvlucht escorteren van bommenwerpers vanuit Duitsland naar Engeland. Door technische problemen moest hij bij Arnhem zijn eskader verlaten en alleen terugkeren. Boven Bennekom werd een vuurgevecht met Duitse jagers hem fataal en stortte hij bij de Krommesteeg neer. Hij liet een vrouw en een zoontje van een jaar oud achter.

Contact

Oud-Bennekom onderhoudt contact met Martins zoon Stewart, nu 78 jaar oud. Hij woonde in 2003 de inwijding van de gedenkplek bij en hij is ook nu geïnformeerd over het nieuwe informatiebord. Hij is ontroerd dat de Bennekommers het verhaal van zijn vader willen blijven vertellen.

In het boekje ‘De laatste vlucht van Dolor Martin’ heeft Frederik Paauwe in 2007 het verhaal tot in details vastgelegd. Meer info: www.oudbennekom.nl/dolormartin.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Oorlog
  • Personen
  • 2000-nu
  • Ede
  • Veluwe

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl