Informatiebijeenkomst 'Erfgoed Gezocht': archeologisch vrijwilligerswerk

Museum Nairac

Van: 17-09-2019 tot 17-09-2019
Op dinsdag 17 september is er een informatiebijeenkomst over het nieuwe project, Erfgoed gezocht, waarin iedereen mee kan speuren naar archeologische resten op de Veluwe. De afgelopen jaren is de hoogte van Nederland gedetailleerd in kaart gebracht met de zogenaamde LiDAR techniek (voor iedereen te raadplegen via het Actueel Hoogtebestand Nederland). Het grote voordeel van deze techniek is dat metingen door vegetatie heen gaan. De ondergrond van bijvoorbeeld bosgebieden is nu voor het eerst zichtbaar zonder dat bomen en struiken het zicht belemmeren. Dit levert een grote hoeveelheid nieuwe archeologische vondsten op zoals o.a. grafheuvels.

Burgerwetenschap

Omdat het traceren en evalueren van deze nieuwe resten een te grote klus is voor archeologen alleen, wordt aan eenieder die geïnteresseerd is gevraagd om mee te speuren naar nieuwe grafheuvels en andere archeologische structuren. Als eerste onderdeel van dit proces wordt via de computer op de hoogtekaart gezocht naar nog onbekende archeologische structuren. Dit gebeurt via een online platform voor burgerwetenschap (www.zooniverse.org onder de projectnaam Erfgoed gezocht / Heritage quest) en kan gewoon thuis in een vrij momentje worden gedaan.

De informatiebijeenkomst

Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 17 september, aanvang 20.00 uur, in museum Nairac zal het doel en de opzet van het project uiteengezet worden. Vervolgens wordt er uitgelegd hoe het speuren praktisch in zijn werk gaat en zullen mogelijk de eerste resultaten worden besproken. Je meld je aan door een email te sturen naar archeologie@barneveld.nl .

Meer informatie over dit project is te vinden op https://erfgoedgelderland.nl/erfgoedgezocht/.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl