Illusionist Victor Mids laat Hugo de Groot weer ontsnappen! Vierde Nationale Museumweek start met onthulling zandsculptuur “ontsnapping Hugo de Groot” te Zaltbommel

Prent ontsnapping Hugo de Groot © Slot Loevestein

Datum

9-4-2018 t/m 15-4-2018

Met de onthulling van 'ontsnapping Hugo de Groot' start de vierde Nationale Museumweek. Kim-lian Van der Meij vertelt 9 april om 8:30 uur alles over de ontsnapping van Hugo de Groot en Victor Mids laat een verdwijntruc zien waar Hugo vast trots op zou zijn geweest. Tot en met 15 april is het bekendste verhaal van Slot Loevestein als een groot gouden zandsculptuur op de Waalkade te Zaltbommel te bewonderen. Het is de keuze van de Museumkaarthouders die ook dit jaar het eerste Gouden Pronkstuk mochten kiezen. Slot Loevestein kreeg ruim 50% van de Museumkaarthouder-stemmen.

Slot Loevestein als Gouden Pronkstuk

Tijdens de vierde Nationale Museumweek staat heel Nederland in het teken van het enorme culturele kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 pronkstukken staan deze week in de schijnwerpers. Slot Loevestein is gekozen tot Gouden Pronkstuk. In en om het kasteel worden daarom extra activiteiten georganiseerd. Tijdens de Museumweek loop een wasvrouw in de vesting met gouden verhalen en anekdotes. Hoe de verhalen aflopen? Dat weten de gidsen in historisch kostuum te vertellen. Ook voor kinderen is er iets leuk te beleven. Zij kunnen op zoek naar gouden voorwerpen in het kasteel. De speurtocht is verkrijgbaar bij de museumwinkel. Naast de boekenkist van Slot Loevestein worden ook de Ploeger (Helmond) en de Halve Maen (Harlingen) uitvergroot tot indrukwekkend en confronterend formaat waardoor niemand meer om #OnsEchteGoud heen kan.

Extra openingstijden
Speciaal voor de Museumweek is Slot Loevestein extra geopend. Normaal gesproken is het kasteel in Poederoijen in april alleen in het weekend te bezoeken. In de Museumweek kunnen bezoekers ook op maandag 9, dinsdag 10 en woensdag 11 april van 11.00 – 17.00 uur alles over de ontsnapping van Hugo de Groot ontdekken. Donderdag 12 en vrijdag 13 april is het kasteel i.v.m. besloten feesten gesloten.

Over Slot Loevestein
Slot Loevestein werd rond 1350, waar Maas en Waal samenvloeien, door ridder Dirc Loef gebouwd. De naam Loevestein refereert aan diezelfde ridder van Horne en aan “stenen huis” (stein). Inmiddels kennen we het als een Rijksmuseum én een Rijksmonument. Lang was het een staatgevangenis waaruit rechtsgeleerde Hugo de Groot ontsnapte in de beroemde boekenkist. Op 22 maart 1621 wordt Hugo de Groot door zijn nietsvermoedende bewakers uit het slot gedragen en met een bootje naar Gorinchem gebracht. De Groot vlucht uiteindelijk naar Parijs om nooit meer terug te keren naar Nederland. Tot 1951 was Slot Loevestein vervolgens onderdeel van de Hollandse Waterlinie en deed het dienst als militair steunpunt.

Over de Nationale Museumweek
De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige museumcollecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met onze kunst en ons erfgoed, met ons aller museumschatten: ons échte goud! Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle Nederlanders met museale collecties door het hele land.

Je bent van harte welkom bij de onthulling van 'ontsnapping Hugo de Groot' ter hoogte van Waalkade 6 / naast het kunstwerk 'de Waterjongen' - alleen het hoofd en de hand.

Het programma is als volgt:
08.30-09.00
- Presentatie door Kim-Lian van der Meij
- Onthullingsoptreden door illusionist Victor Mids (“hoe kun je ontsnappen?”)
- Franciscusschool (Zaltbommel) met twee klassen aanwezig om onthullingsspel te spelen
- Directeur Slot Loevestein Ien Stijns vertelt over ontsnapping Hugo de Groot
- Zandsculptuurkunstenaars (deelnemers komend WK 2018 Den Haag) aanwezig om vragen te beantwoorden
- Gezamenlijk fotomoment

Gouden zandsculptuur 'ontsnapping Hugo de Groot' is van 9 tot en met 15 april te bewonderen.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl