Honderd Heiligen in Huis Bergh Patroonheiligen, naamheiligen en hoofdpersonen in boeiende heiligenverhalen.

Expositie Honderd Heiligen in Kasteel Huis Bergh

Datum

21-4-2017 t/m 1-3-2018

In de laat middeleeuwse kunstcollectie van Huis Bergh bevinden zich heel veel afbeeldingen van heiligen. Patroonheiligen, naamheiligen en hoofdpersonen in boeiende heiligenverhalen. Die zijn van 21 april 2017 tot 1 maart 2018 te bewonderen in Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg.

Door de eeuwen heen zijn heiligen of wonderen een dankbaar onderwerp van veel schilderijen en handschriften. Heiligen werden aangeroepen als mensen in nood waren of om te bedanken. Denk aan de heilige Antonius, die wordt aangeroepen als iemand iets kwijt is of de heilige Gertrudis, die werd aangeroepen als er muizen- of rattenplagen waren. De tentoonstelling in 2017 in Huis Bergh vertelt over de heiligen in de collectie en onderzoekt wat heiligennamen nu nog betekenen. Het levert boeiende verhalen op. Veel Nederlandse voornamen zijn afgeleid van heiligennamen zonder dat de bezitters van die namen zich daarvan bewust zijn. Interessant en vermakelijk is de film met verhalen van personen waarvan de voornaam is afgeleid van een heilige. Ze vertellen of ze iets herkennen in de eigenschappen van die heilige.

In de Zaal met Honderd Heiligen kan de bezoeker zijn eigen heilige opzoeken en zich daarbij (laten) fotograferen. Bij de “heiligen-audiotour” komt de nadruk te liggen op het kijken naar het object. Wat of wie zie je? Hoe weet je wie er afgebeeld wordt? Ook komt er ruimte voor verdieping voor de bezoeker die graag wat dieper op het onderwerp ingaat. Voor kinderen is er een zoektocht in de collectie naar attributen van heiligen en wordt uitgelegd wat de betekenis ervan is.

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl