Herfstvakantie op Slot Loevestein

75 of al 400 jaar vrijheid?

Van: 10-10-2020 tot 25-10-2020
Loevestein is 662 jaar oud en wie zo oud is heeft veel verhalen te vertellen. Gewapend met verhalen en fakkels nemen de Loevestein gidsen je deze herfstvakantie (van 10 t/m 25 oktober) mee in het thema ’75 jaar of al 400 jaar vrijheid’. Er wordt stil gestaan bij 75 jaar vrijheid en het 75-jarige bestaan van de VN. Wat heeft dat nu met Loevestein te maken denk je, waarom al 400 jaar en wat valt er te vieren? Nou, heel veel.

De Verenigde Naties werden in 1945 opgericht en bestaan nu 75 jaar. Eigenlijk begon het allemaal op Loevestein. 400 jaar geleden zat de beroemde gevangene Hugo de Groot daar opgesloten in de Staatsgevangenis. Hij stond voor vrede en vrijheid en zijn erfgoed is de basis van het gedachtengoed van de Verenigde Naties. De boodschap van vrede, vrijheid en recht wordt op Loevestein doorgeven door verhalen te vertellen, waarbij soms wat ingewikkelde onderwerpen op een toegankelijke manier gedeeld worden. Zo geef je een mooie boodschap door en behoud en leer je van de geschiedenis.

Vuur 

Naast de verhalen gebeurt dat met een extra symbool deze herfstvakantie: vuur. De brandende fakkel is ook een symbool het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Want we vieren dit jaar ook 75 jaar vrijheid. 75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. De fakkel symboliseert het doorgeven van de geschiedenis, de warmte die de boodschap kan geven, het herdenken van de geschiedenis en het vieren van de vrijheid die we vandaag de dag kennen. De gidsen vertellen dagelijks twee keer. Na het verhaal is er voor de allerkleinsten een kleurplaat, de oudere kinderen krijgen een doe-opdracht mee.

Cultuur onder Vuur

Je kunt deze vakantie (zonder meerprijs) ook de nieuwe, tijdelijke tentoonstelling Cultuur onder vuur bezoeken op Loevestein. Hierin zie je dat het behouden van erfgoed en geschiedenis zeer belangrijk is.

1001 bommen en granaten

Naast het speciale programma voor de herfstvakantie kun je ook de 1001 bommen en granaten presentatie beleven. Want Loevestein is meer dan een kasteel. Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als sluitstuk van de Hollandse Waterline speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies.

Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, arsenaal, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende eeuws soldatendorp. Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven. Op Loevestein ga je zelf de vesting ontdekken met een persoonlijke sleutel. De sleutel bevat een chip waarmee spellen kunnen worden gespeeld en verhalen van vroegere bewoners kunnen worden gestart.

Praktische informatie

Wegens de corona-maatregelen is het nodig vooraf online een entreebewijs én een tijdsblok ticket te reserveren, ook voor museumkaarthouders. Je reserveert een tijdsblok ticket voor je aankomst bij de entree, daarna kun je tot sluitingstijd blijven. www.slotloevestein.nl/tickets.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Streekgeschiedenis
  • Vrije tijd

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl