Gelderse smaken Voeding en gerechten in 8 Gelderse musea

Gelderse Smaken, Voeding en gerechten in 8 Gelderse musea

Datum

3-9-2017 t/m 31-5-2018

Vanaf 3 september 2017 t/m mei 2018 organiseren acht Gelderse musea exposities, lezingen, workshops, culinaire wandelingen en andere leuke activiteiten over de historie van voeding en gerechten in Gelderland. De activiteiten vinden plaats in het Van ’t Lindenhoutmuseum Nijmegen, Museum Nijkerk, Museum Het Pakhuis Ermelo, Museum Elisabeth Weeshuis Culemborg, Stadsmuseum Doetinchem, Museum Kasteel Wijchen, Museum Nairac Barneveld, en in het Flipje en Streekmuseum Tiel.

In het najaar van 2017 slaan acht kleine Gelderse musea de handen ineen en gaan met het thema ‘Voeding en Gerechten’ aan de slag. Met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten worden verschillende doelgroepen verbonden (ouderen, nieuwkomers, gezinnen, leerlingen, toeristen). Musea uit Tiel, Culemborg, Ermelo, Barneveld, Nijkerk, Doetinchem, Nijmegen en Wijchen brengen gezamenlijk en gelijktijdig het thema Voeding en Gerechten op een verrassende wijze voor het voetlicht. Het betreft een nog niet eerder gerealiseerd samenwerkingsverband, dat voorkomt uit het Netwerk Directeuren Kleine Musea, o.l.v. Erfgoed Gelderland.

Exposities

3 september 2017 tot 2019, Van ’t Lindenhoutmuseum Nijmegen
Wat de pot schaft’ gaat over 150 jaar aan tafel in het weeshuis Neerbosch. Tijdens de opening van de expositie 3 september wordt ook het gelijknamige boek gepresenteerd over de voedsel-historie van weeshuis Neerbosch, met recepten. Deze expositie heeft een lange looptijd!

11 oktober 2017 t/m 8 januari 2018, Flipje en Streekmuseum Tiel
‘Medel, 6000 jaar handelsknooppunt. Topstukken uit de Schatkamer van de Betuwe’

14 oktober 2017 t/m 10 januari 2018, Museum Nijkerk
‘Verandering van spijs doet eten’, de veranderingen van voeding vanaf de Late Middeleeuwen tot nu toe, met aandacht voor de voedselproductiesector van Nijkerk.

3 november 2017 t/m 6 januari 2018, Museum Nairac
‘Food! Eten in de kunst en design van nu’ over voedsel in hedendaagse kunstwerken, Museum Nairac

Leuk om te doen

Workshops op afspraak, Van ’t Lindenhoutmuseum Nijmegen

In samenwerking met Het Historische Kookatelier eet!verleden (Manon Henzen) zijn er diverse workshops in het kinderdorp Neerbosch.  

14 t/m 22 oktober en 23 december t/m 7 januari, Museum Het Pakhuis Ermelo
Beleefprogramma voor jong en oud ‘Aan tafel Koken met de Romeinen’ en kinderrondleiding ‘De ogen van de Romein zijn groter dan z’n maag‘. In de kerstvakantie is er ook de kinderworkshop 'de Romeinse keuken'.

De laatste donderdag van de maand, Museum Nijkerk
Walking lunch, culinaire stadswandeling vanaf 12.00 uur.

Vrijdag 15 december, Museum Nijkerk
Walking dinner, op diverse locaties.

Zaterdag 4 november 14.00 uur en zaterdag 16 december 14.00 uur, Museum Nijkerk
Proeverijen, gerechten gemaakt door oude en nieuwe Nijkerkers.

Woensdag 3 januari 14.00 uur, Museum Nairac Barneveld
Smaakvolle workshop in een ‘Barnevelds jasje’.

Voor scholen

  • Programma Museum Nijkerk voor groep 5/6, ‘Verandering van spijs doet eten’,  
  • Programma Van ’t Lindenhoutmuseum Nijmegen voor groep 5/6,  ‘Kijkje in de keuken van kok Knippers’, over het wezendorp Neerbosch    
  • 31 oktober, 1, 7 en 8 november  13.00 – 14.00 uur Leerlingen van het Nijkerks Praktijkonderwijs koken oude en nieuwe gerechten voor ouderen in zorginstellingen. Locatie: Accent Praktijkonderwijs Nijkerk, deelname op uitnodiging. 

 

De activiteiten kwamen tot stand met een subsidie van Provincie Gelderland.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl