Extra uitgave van de Historische Kring Gente

Oorlog in Gendt

Gendt werd op 2 april 1945 bevrijd, dus 75 jaar geleden. Een uitgelezen gelegenheid voor de Historische Kring Gente om een uitgave te verzorgen die geheel gewijd is aan de oorlog in Gendt met nog onbekende verhalen

Oorlog in Gendt

De gratis uitgave die alle leden van de kring krijgen en bij alle mensen in Gendt in de bus komt geeft in tekst en met foto’s een goed beeld van wat de oorlog in Gendt teweeg heeft gebracht; welke slachtoffers er vielen en hoe de oorlog verliep. Gendt en de inwoners waren zwaar getroffen en kwamen er door hard werken weer bovenop. Maar de persoonlijke verliezen zoals de oorlogsslachtoffers konden nooit meer goedgemaakt worden.

Persoonlijke verhalen

De afgelopen maanden zijn er door bestuursleden van de kring interviews gehouden met een aantal inwoners van Gendt die de oorlog nog hebben meegemaakt. Een laatste kans zogezegd, omdat er steeds minder Gendtenaren zijn die de oorlog meegemaakt hebben. Hun persoonlijke verhalen staan erin, net als de verslagen die ooit in of na de oorlog door inwoners zijn opgeschreven en waarvan de kring een exemplaar in bezit kreeg om bij gelegenheid te publiceren. Die verhalen waren alleen in kleine familiekring bekend. Stukken eruit zijn opgenomen in dit boekje, waardoor ze ruimer bekendheid krijgen.

Verwoesting

Uit alle persoonlijke verhalen blijkt wel dat het oplaaien van de strijd en de gedwongen evacuatie diepe indruk hebben gemaakt. Zodra Gendt bevrijd was wilden de inwoners zo gauw mogelijk naar huis. Thuis kwam de desillusie. De meeste huizen waren zwaar beschadigd of in puin en veel bezittingen waren weg. Toch lukte het hun om Gendt in korte tijd weer bewoonbaar te maken.

Bezorging uitgave

De gratis uitgave zal begin april door vrijwilligers van de kring overal in Gendt bezorgd worden. Toch wat te lezen als het leven vanwege de coronacrisis nog niet zijn normale loop heeft hervat.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Streekgeschiedenis
  • Personen
  • Oorlog
  • 1900-1950
  • 1950-2000
  • Lingewaard
  • Arnhem e.o.
  • Wederopbouw in de Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl