Expositie 'UitgeBreid!' in Cultura Van noodzaak tot hobby

Poster van de expositie 'UitgeBreid'

Datum

22-11-2017 t/m 20-1-2018

Van 22 november tot en met 20 januari 2018 is in Cultura de expositie 'UitgeBreid!, van noodzaak tot hobby’ te zien. Historisch Museum Ede laat in deze expositie breiwerken en breimaterialen uit de eigen collectie zien die in de periode van 1830 tot 1970 zijn gemaakt en gebruikt. U vindt de expositie in het Cultuurgedeelte van de Stadswinkel op de begane grond van Cultura. Het voordeel van gebreide kledingstukken was vroeger dat herstel bij slijtage naar verhouding makkelijk en goedkoop was. Een bekend voorbeeld: de sokken werden gestopt.

Wat is er te zien

Links voorin ondergoed uit begin 1900. Verder in de vitrine aan de wand poppen met gebreide kleding en verschillende uitvoeringen van gebreide sokken o.a. een paar uit 1810. In losse vitrines ziet u verschillende breiwerken waaronder die gebruikt werden door de Prinses Marijke Huishoudschool.  Aan de rechter zijde een beeldopname van diverse breisels en twee ingelijste voorbeelden van kinderkleding.

Activiteit

Op 5 december van 10.00-12.00 uur is er een groep aanwezig, die regelmatig bij elkaar komt om te breien in het café in Cultura. Dit breicafé is spontaan ontstaan. Er worden technieken en adviezen over breiwerk uitgewisseld. U bent van harte welkom om hierbij te zijn. Neem uw breiwerk mee. Het kost u alleen een consumptie in het café.

Krijgt u zin om bij de expositie zelf de breipennen op te pakken? Aan het begin van de expositie staat een mand met wol en naalden. U kunt zelf iets beginnen of verder breien aan het breiwerk dat anderen zijn gestart.

Bezoek aan tentoonstelling

Bezoekers zijn van harte welkom om binnen te lopen en deze expositie te bekijken. Dit is prima te combineren met een bezoekje aan de bibliotheek of het centrum van Ede.
Cultura is maandag t/m vrijdag geopend van 09.00 – 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl