Expositie | Verlenging: Geef de namen een gezicht

Nationaal Onderduikmuseum

Van: 02-03-2023 tot 25-06-2023
De expositie Geef de namen een gezicht - Rademakersbroek geeft aandacht aan een drama dat net voor de bevrijding plaatsvindt in de Achterhoek. Vanwege de grote belangstelling wordt de tentoonstelling verlengd t/m 25 juni 2023. Tevens staan er diverse activiteiten op stapel naar aanleiding van de expositie.

Geef de namen een gezicht

Tot voor kort kenden wij slechts hun naam. Maar wie waren deze mannen? Waar kwamen zij vandaan? Welke rol speelden zij bij het verzet? Wat waren hun verhalen? Nationaal Onderduikmuseum doet al jaren onderzoek naar deze tragedie. Na meer dan 75 jaar hebben de 46 mannen van het Rademakersbroek daardoor eindelijk een gezicht gekregen.

Massa executie op 2 maart 1945

Na een mislukte verzetsactie, waarbij vier Duitse militairen omkomen, worden 46 mannen geëxecuteerd op een akker van boerderij De Tol aan het Rademakersbroek in Varsseveld. Ze  zijn als zogenaamde Todeskandidaten uit de gevangenis De Kruisberg in Doetinchem  opgesloten. Ze zijn afkomstig uit heel Nederland en opgepakt vanwege kleine dan wel grote  verzetsacties. De jongste is pas 18 jaar, de oudste 65.

Jaarlijkse herdenking 2 maart 2023

Jaarlijks wordt op 2 maart door de gemeente Oude IJsselstreek een herdenking georganiseerd bij  het monument. Kinderen van de school de Meander van de Heelweg dragen bij aan het programma. Het museum wil graag de samenwerking van de afgelopen jaren continueren om de betekenis van het drama verder uit te dragen. Zo komt er een permanente presentatie in het museum, is er een educatief programma in voorbereiding voor het basisonderwijs en wordt er een podcastserie gemaakt. Tevens verschijnt er een publicatie door onderzoeker Kirsten Zimmerman. Deze wordt gepresenteerd tijdens een symposium op 25 juni a.s.

Geef de namen een gezicht – Rademakersbroek | Van 2 maart 2022 tot en met 25 juni 2023 te zien in het Nationaal Onderduikmuseum (zie www.nationaalonderduikmuseum.nl).


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl