Expositie: Doesburg in de Tweede Wereldoorlog

In Streekmuseum de Roode Tooren te Doesburg

Van: 05-06-2021 tot 31-12-2021
Aan de hand van een aantal thema’s, waaronder mobilisatie, bezetting, voedselvoorziening, verzet en verraad, joodse inwoners en uiteraard de bevrijding door de Canadezen op 16 april 1945 wordt nader ingegaan op wat de Duitse bezetting voor de stad en zijn inwoners heeft betekend.

Dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog

Het gaat hierbij niet alleen om de grote gebeurtenissen en voorvallen, maar ook om de vraag hoe het de Doesburger verging in zijn dagelijkse leven. Hoe hebben de Doesburgers deze moeilijke periode beleefd en doorstaan. Met name de laatste twee weken voor de bevrijding hebben veel impact gehad op de bevolking en de stad. Vele dagen werden doorgebracht in de kelders van de historische binnenstad.

Doesburg als gehavende stad

Vele foto’s tonen de ‘gehavende stad’. Net voor de aftocht van de Duitse bezetter werden op 15 april 1945 de watertoren, de stadswindmolen en de toren van de Grote of Martinikerk opgeblazen. De watertoren en windmolen zijn niet meer herbouwd. De Martinitoren werd met steun van alle inwoners geheel gerestaureerd en opgebouwd en werd een symbool van de grote saamhorigheid in de jaren na de oorlog. De herbouw en restauratie begon in juli 1959. Uiteindelijk waren in 1972 alle werkzaamheden afgerond en werden kerk en toren op 31 augustus van dat jaar feestelijk heropend door prinses Beatrix. Zie ook de website!

Ook de vaste tentoonstelling over de streekgeschiedenis van Doesburg e.o. is natuurlijk te bekijken.

Praktische informatie

Men kan het bezoek eventueel telefonisch of per email aankondigen (0313-474265 of museum@deroodetooren.nl). Bij binnenkomst zal naar de gezondheid van de bezoekers worden geïnformeerd. Heeft u zich aangemeld dan kunt u dit bij de receptie aangeven. Voor de openingstijden e.d. raadpleeg de website van het museum (klik).


Relevante links

- Website de Roode Tooren

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Tweede Wereldoorlog
  • Streekgeschiedenis
  • 1900-1950
  • Doesburg
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl