
In 1916 verblijft Duursma onder de rook van Nunspeet. De Amsterdamse ‘Jan Steen- zolder’, ontmoetingsplaats van moderne schilders en musici wordt voor deze zomer verplaatst naar Vierhouten.
Leo Gestel geeft er les aan Adriaan Lubbers, die later bekend wordt om zijn schilderijen van de skyline van New York. De expressieve violist Dirk Gootjes van het Concertgebouworkest geeft een concert in Nunspeet. Duursma exposeert in huize De Heijkijk in Vierhouten. Het viertal laat zich voor het huis fotograferen ten behoeve van een ansichtkaart.
Van 1917 tot 1920 gebruikt Duursma een schaapskooi in Speuld als atelier en nodigt andere modernistische schilders uit om daar te komen werken. Een tweede schaapskooi richt hij in met zijn kunstwerken voor een verpleegster die getraumatiseerd is geraakt tijdens de Eerste Wereldoorlog.
In 1916 treedt Duursma op uitnodiging van Theo van Doesburg en Erich Wichman toe tot de vereniging De Anderen voor moderne kunstenaars. Zij steunen hem op basis van de ideeën van Wassily Kandinsky over de vergeestelijking van de kunst. Hij stuurt voor hun eerste expositie geabstraheerde portretten in. Vanuit Speuld verzendt hij twee abstracte werken voor de expositie van De Onafhankelijken in Amsterdam.
Het Noord-Veluws Museum biedt graag de mogelijkheid om deze interessante en relatief onbekende kunstenaar te leren kennen. Veel werk van hem is helaas verloren gegaan, maar dankzij familie, vrienden en verzamelaars kon een representatieve keuze gemaakt worden voor een expositie in de Fré Drostzaal. Daaronder ook glas-in-lood werk waarop hij zich na 1920 toelegt.
Van de hand van Harry Tijssen verschijnt bij Van Spijk Art Books Djurre P. Duursma, modernist op de Veluwe 1916-1920 (32 pag. geïllustreerd). In de Museumwinkel te koop voor € 12,50.
Bedankt voor uw feedback.
Kunst en cultuur
1950-2000
Nunspeet
Veluwe
Tentoonstelling