Expositie | Anderhalve eeuw Dominicuscollege

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Van: 18-06-2024 tot 18-08-2024

In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is twee maanden lang de expositie ‘Anderhalve eeuw Dominicuscollege’ te zien. Dit jaar sluit dit speciaal onderwijs in Nijmegen na 168 jaar haar deuren. Een school is nooit helemaal weg. Ze leeft voort in de herinnering van iedereen die er werkte en opgroeide. De expositie is bedoeld voor iedere geïnteresseerde en speciaal voor hen die er een herinnering aan heeft en het Dominicus wil komen ‘uitzwaaien’.

De expositie is te bezichtigen vanaf dinsdag 18 juni tot en met 18 augustus. De entree in de Mariënburgkapel aan de Mariënburg 26 is gratis en het Huis is rolstoelvriendelijk ingericht.

Jongens- en meisjesschool

De Dominicanen leidden in de beginjaren jongens vanuit heel Nederland op volgens hun katholieke orde. Eerst in het centrum van Nijmegen, later in het landelijke Neerbosch. Daar startte een eeuw later in de Dennenstraat ook een meisjesschool: het Sint Rosa, ook op Dominicaanse leest geschoeid. Het Dominicus was er in eerste instantie voor het onderwijs op atheneum-gymnasium niveau. Daar kwam later ook het onderwijs voor mavo en havo bij. Naast scholing bood het college ook een veilig thuis.

Menselijke maat

Het ‘Dominicus’ is altijd kleinschalig gebleven en het is een school waar je jezelf kunt zijn, kunt uitblinken en steun kunt vinden bij gelijkgestemde klasgenoten en behulpzame medewerkers. In ‘De Monnikskap’, een onderdeel van dit college, kunnen leerlingen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte via maatwerk een Havo of Vwo-diploma halen.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl