Expositie: 11 vrouwen uit de historie van Nijkerk

Een gevarieerd beeld in Museum Nijkerk

Van: 02-04-2022 tot 31-12-2022
In Museum Nijkerk is nu de tentoonstelling ’11 vrouwen uit de historie van Nijkerk’ te zien. Over vrouwen van vroeger is, ook in Nijkerk, weinig bekend. Naar analogie van het lexicon ‘1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’ van Els Kloek worden in Nijkerk 11 vrouwen voor het voetlicht gebracht.

Het is niet zo gek dat we weinig van deze vrouwen weten, want vrouwen handelden vaak uit naam van hun echtgenoot of deden in alle bescheidenheid hun werk. Het is goed om hun namen te kennen en te streven naar meer gelijkheid in de geschiedschrijving. De 11 vrouwen in deze expositie hebben geleefd van de 17e tot en met de 20e eeuw en hadden verschillende beroepen en achtergronden. Samen geven ze een gevarieerd beeld van de wijze waarop vrouwen hun sporen in de lokale geschiedenis hebben nagelaten. Elke vrouw wordt apart uitgelicht. Haar verhaal wordt in het kort beschreven en de catalogus die iedere bezoeker te leen krijgt beschrijft nog meer dan dat. Van harte aanbevolen!

Canon van Nijkerk

Eén van de 11 vrouwen is Catharina de Boer (1901-1972), die van 1947 tot haar dood -naast een groot gezin- een pension runde aan de Langestraat 21 in Nijkerk, waar plaats was voor veertig gasten, waaronder veel gastarbeiders en vluchtelingen. Voor de Canon van Nijkerk, die momenteel herijkt wordt, is ze dan ook gekozen als ‘vensterportret’ voor het venster over nieuwkomers in Nijkerk. Maak kennis met deze gastvrije vrouw via de Canon van Nijkerk en in Museum Nijkerk!

De expositie is te zien tot 31 december 2022.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Toegang

Meer informatie op de website van de organisatie

Reserveer je tickets
  • Zij/Hij

  • Nijkerk

  • Veluwe

  • Tentoonstelling

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl