De grenzen van Gelre

Fietsen door historisch landschap

Van: 27-06-2019 tot 31-07-2019
In juni 2019 verschijnt bij uitgeverij Walburg Pers te Zutphen het boek De grenzen van Gelre. Fietsen door historisch landschap onder redactie van Iris Dracht en Dolly Verhoeven. Op 27 juni vindt de presentatie van de reisgids plaats in Dekker van de Vegt in Nijmegen.

Gelderland is de provincie die de meeste fysieke grenzen heeft, met zes andere Nederlandse provincies en met Duitsland. Die grenzen lijken op het eerste gezicht heel vanzelfsprekend. Soms volgen ze oude geografische lijnen, zoals rivieren of moeraszones, elders worden ze gemarkeerd door slagbomen, hekken of borden. Maar wie goed kijkt, ziet dat grenzen altijd (ook) sociale constructies zijn: door mensen ingesteld, veranderlijk en betwistbaar. In de loop van de geschiedenis zijn ze talrijke malen van plek en van functie veranderd.

De grens van Gelderland is eeuwenlang betwist en verlegd. Het grondgebied van Gelderland was ooit veel groter: in de middeleeuwen behoorden Noord- en Midden-Limburg en een gedeelte van Noordrijn-Westfalen als ‘Overkwartier’ bij het Gelderse hertogdom. Aan weerszijden van de Maas, de huidige grens tussen Brabant en Gelderland, heerste vanouds rivaliteit. En ook met buren als Kleef, Münster, Utrecht en Holland vonden talrijke grote en kleine schermutselingen plaats over de afbakening van de grens.

Deze 900 kilometer lange fietsroute volgt de historische grenzen van Gelderland en de contouren van het vroegere Overkwartier. De route is opgedeeld in 44 afzonderlijk te fietsen trajecten. Elk traject is voorzien van toegankelijke verhalen en verrassende bezienswaardigheden. Volg de lands- en provinciegrenzen en beleef het veelzijdige grenslandschap van de Achterhoek, de Veluwe, het Rivierengebied en het Overkwartier.

Koop hier het boek!

Over de auteurs

Iris Dracht (1993) was projectleider van Fietsen over Grenzen bij het erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland. Als historica bestudeert ze de regionale geschiedenis van Gelderland, Brabant en Limburg. Daarnaast richt zij zich op het (digitaal) bewaren en ontsluiten van regionaal erfgoed.

Dolly Verhoeven (1959) is bijzonder hoogleraar Gelderse en Nijmeegse geschiedenis. Zij schreef verschillende boeken en artikelen over lokale en regionale geschiedenis. Een belangrijk speerpunt in haar werk is het toegankelijk maken van historische informatie voor een breed publiek.

Boekpresentatie

Op 27 juni vindt de presentatie van de reisgids plaats in Dekker van de Vegt in Nijmegen. Wilt u deze presentatie bijwonen, dan kunt u zich aanmelden bij info@dekkervandevegt.nl


Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Grenzen
  • Landschap
  • 2000-nu
  • Nijmegen
  • Liemers
  • Achterhoek
  • Arnhem e.o.
  • Rijk van Nijmegen
  • Rivierenland
  • Veluwe

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl