Cultuur en erfgoed online

Online alternatieven tijdens de coronacrisis

Van: 25-03-2020 tot 31-05-2020
Het coronavirus legt het openbare leven in Nederland nagenoeg stil. Niet meer naar het museum, een mooi kasteel of een concert. Gelukkig biedt technologie uitkomst, want digitaal valt nog wel van alles te beleven. Lees hieronder over de mogelijkheden om online de cultuurhonger wat te stillen!

Virtueel Museum

Musea zijn tegenwoordig steeds vaker digitaal te bezoeken. Het Voerman Museum in Hattem heeft nu een virtuele tour die online te bekijken is. Voorzien van geluid en de mogelijkheid om volledig rondom je te kijken is deze tour een bijzondere ervaring waardoor het lijkt alsof je echt in het museum bent. Klik hier om een kijkje te nemen!  

Het Virtueel Museum Overijssel biedt een kijkje in de keuken van de plaatselijke cultuur. De website schenkt aandacht aan lokale exposities, evenementen en kunst. Ook biedt het museum een culturele uitlaatklep voor lokale verenigingen en dichters. 

Digitale collecties

Veel musea bieden tegenwoordig hun collecties online aan. Zo heeft het Rijksmuseum 700.000 kunstwerken digitaal beschikbaar en zijn via de website podcasts te luisteren over de museumstukken.

Het Van Gogh Museum geeft tips om het museum vanuit huis te bezoeken. Zo staat de collectie online en wordt er veel gedeeld op sociale media.

Naturalis in Leiden geeft bezoekers via een zogenaamd BioPortal toegang tot natuurhistorische collecties.
NEMO in Amsterdam biedt de mogelijkheid om thuis proefjes te doen. Je kunt bijvoorbeeld leren hoe uit citroenen energie gehaald kan worden.

Ook veel Gelderse musea hebben (een deel van) hun collectie online staan! Bezoek hiervoor hun websites of ga naar Collectie Gelderland voor een enorme verzameling van digitaal Gelders erfgoed.

Apps

Verschillende musea hebben apps waarop hun collecties te zien zijn. Het Rijksmuseum biedt via hun app virtuele rondleidingen aan. Via de app van Naturalis zijn rondleidingen door bioloog Freek Vonk te volgen. Het Teylers Museum in Haarlem gaat met de 'Grootmeesters' app verveling tegen bij kinderen. Leerlingen worden meegenomen in de wereld van meesters als Michelangelo, Rembrandt en Rafaël. Deze apps zijn te vinden in de appstore voor Android en Apple. 

Google Arts & Culture

Op dit platform zijn collecties te vinden van honderden musea, zoals het Van Goghmuseum in Amsterdam, het kasteel van Fontainebleau en het Gulbenkianmuseum in Lissabon. Van de geschiedenis van kunsstroming Bauhaus tot prehistorische tempels op Malta: het is er allemaal. Neem snel een kijkje! 


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Kunst en cultuur
  • Streekgeschiedenis
  • Vrije tijd
  • 2000-nu

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl